Presa franceză scrie că britanicii sunt furioşi pentru nominalizarea lui Cioloş la agricultură

0

Cioloş a parcurs Hexagonul de la Est la Vest şi de la Nord la Sud. Şi-a făcut o parte din studii la Rennes, la Şcoala Naţională Superioară de Agronomie. „A făcut trei luni de stagiu la noi în cadrul unui schimb cu Universitatea din Cluj. A rămas un prieten”, spune cu mândrie Hervé Grosset, unul dintre cei care l-au cunoscut. În plus, cotidianul Ouest France aminteşte că românul, în vârstă de 40 de ani, este căsătorit cu o franţuzoaică.

„E prea mult pentru vecinii noştri de peste Canal, care au făcut totul pentru a bloca numirea acestui inginer agronom, fost ministru al agriculturii”, susţine cotidianul regional francez. „Un român nu poate avea acest post, are miză financiară prea mare pentru a i se încredinţa agricultura unei ţări unde corupţia este încă prezentă”, a spus un jurnalist britanic. Criticile au fost atât de intense, încât preşedintele Comisiei Europene a trebuit să-şi justifice alegerea declarându-se „deosebit de şocat” de aceste atacuri, mai scrie Ouest France, care redă declaraţia lui Barroso referitoare la Cioloş din conferinţa de presă susţinută vineri, când a prezentat componenţa noului său executiv.

În tot cazul, scrie Ouest France, noul şef al Politicii Agricole Comune (PAC) va fi mult mai puţin brutal în declaraţii decât actuala titulară a portofoliului, Mariann Fischer Boel. Timid la prima impresie, Dacian Cioloş militează pentru ca Europa să aibă „mai mult simţ”, pentru ca oamenii politici „să meargă în teritorii”. Cuvintele sale vor satisface Via Campesina, organizaţia fermierilor, care speră că noul comisar „va reprezenta interesele exploatărilor mici şi mijlocii ale Europei (…), în România acestea fiind numeroase”. Însă, avertizează Ouest France, organizaţia riscă să fie dezamăgită. Mai ales când va aborda cu Dacian Cioloş problema organismelor modificate genetic. Acesta a militat mult timp pentru reintroducerea soiei transgenetice în culturile României, după ce soia modificată genetic a fost interzisă odată cu intrarea României în UE, în 2007, scrie publicaţia franceză. În plus, în calitate de viitor comisar, însărcinat să traseze liniile PAC după 2013, va trebui să ţină cont de constrângeri bugetare puternice, impuse de Barroso, dar şi de britanici, subliniază Ouest France.