Preşedintele Chinei discută economie cu Obama la Casa Albă

0

Presa chineză a informat că Hu va sublinia cum un parteneriat constructiv între cele două puteri poate fi reciproc benefic şi poate asigura stabilitatea în Asia şi în lume, în pofida diferenţelor de opinie dintre Beijing şi Washington.

Hu se va întâlni şi cu legislatori de rang înalt şi oameni de afaceri. După Washington, el se va duce la Chicago.

Întâlnirea de miercuri dintre cei doi lideri va interveni în condiţiile criticilor potrivit cărora Banca Poporului din China, controlată de guvern, subevaluează artificial yuanul, scăzând costul exporturilor chineze, ceea ce ar oferi un avantaj pe piaţa internaţională.

Săptămâna trecută, secretarul Trezoreriei Timothy Geithner a declarat că China trebuie să depună mai multe eforturi pentru a rezolva problema monedei sale subevaluate şi a dependenţei de exporturi, adăugând că acest lucru ar fi în interesul Beijingului, pentru că ar permite ţinerea sub control a inflaţiei.

Democraţii din Senat şi-au reluat săptămâna aceasta eforturile de a contracara ţările care îşi manipulează monedele, având în special China în vizor. Un proiect de lege depus luni de senatorul Charles Schumer şi de alţi doi democraţi prevede impunerea de penalităţi pentru aceste state. Senatorii au explicat într-o conferinţă de presă că politicile comerciale ale Chinei, precum şi controlarea monedei, subminează producătorii americani şi duc la desfiinţarea de locuri de muncă în SUA. „Moneda Chinei este ca o cizmă pe gâtul recuperării economice a Americii”, a spus Schumer.

Însă Hu a respins argumentul că stabilitatea preţului este un motiv pentru aprecierea yuanului, declarând pentru Washington Post şi Wall Street Journal că inflaţia chineză este „moderată şi controlabilă”.

Într-o tentativă de a atenua tensiunile înainte de întâlnirea lui Hu cu Obama, Banca Chinei a început săptămâna trecută să ofere yuani direct actorilor economici americani, ceea ce reprezintă o premieră.

Şi preşedintele chinez are o serie de nemulţumiri faţă de SUA, în special faţă de politica Federal Reserve ce vizează stimularea economiei. Politica afectează în special China, ţinând cont că presupune o datorie guvernamentală în valoare de miliarde de dolari. Politica Fed face obligaţiunile americane o investiţie mai puţin atractivă pentru chinezi.

Potrivit aşteptărilor, Hu va prezenta în cursul vizitei sale de trei zile la Washington propria sa viziune privind relaţiile SUA-China. Ambasadorul chinez în SUA, Zhang Yetsui, a descris vizita drept vitală pentru relaţiile dintre statul comunist şi o putere democratică, a scris sâmbătă Xinhua.

El a subliniat că o continuare a relaţiilor bilaterale este importantă şi că divergenţele trebuie să facă obiectul unui dialog între părţi, chiar dacă sunt inevitabile din cauza diferenţelor politice, culturale şi economice. În cele din urmă, cele două ţări pot şi trebuie să creeze o situaţie în care ambele au de câştigat, printr-o diplomaţie pozitivă.

Însă această retorică optimistă intervine după ce oficiali de la Washington au sugerat recent că Beijingul reacţionează prea încet în unele chestiuni şi că, în general, ar trebui să îşi schimbe abordarea pentru a reflecta influenţa sa din ce în ce mai mare.

Într-un discurs rostit vineri, secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat că China trebuie să îşi asume responsabilitatea de a fi o putere mondială în loc să îşi bazeze politicile numai pe propriul interes.

Ea a dat asigurări că Washingtonul nu consideră Beijingul un inamic. „Economiile noastre sunt legate, la fel ca şi viitorul nostru”, a spus ea.

Pe lângă economie, SUA şi China vor mai discuta, probabil, şi despre situaţia din Peninsula Coreea.