Preşedintele Nicolas Sarkozy se află la Damasc, pentru discuţii cu liderul sirian Bashar al-Assad

0

Vizita lui Sarkozy la Damasc sparge cercul de gheaţă ridicat de occident în jurul conducerii siriene, acuzată că sprijină grupările integriste din Liban şi teritoriile palestiniene, dar şi Iranul şi suspectată de implicare în asasinarea fostului premier libanez Rafic Hariri. Analiştii văd în demersul preşedintelui francez o tentativă de a crea un nou unghi de abordare a problemelor din zonă, dar şi de a consolida implicarea europeană în procesul de pace în Orientul Mijlociu.

Israel şi Siria, aflate în război de la crearea statului evreu în 1948, au purtat discuţii indirecte prin intermediul Turciei, după o suspendare de opt ani. Nicolas Sarkozy şi omologul său sirian Bashar al-Assad au vorbit deci despre perspectivele negocierilor directe siriano-israeliene, dar şi despre dosarul nuclear iranian sau relaţiile Iranului cu vecinii săi arabi. Sarkozy s-a alăturat apoi summit-ului dintre Siria, Turcia şi Qatar. Paralel, reprezentanţii întreprinderilor franceze au semnat o serie de contracte în Siria.

Patronul Total se aştepta la trei acorduri care să extindă activitatea grupului petrolier în Siria: primul se referă la prelungirea cu 10 ani a dreptului de explorare şi exploatare a zăcământului de la Der ez Zor, în estul ţării, al doilea se referă la sectorul gazelor, iar al treilea este un acord general de cooperare pentru consolidarea activităţilor grupului în Siria.

Un alt beneficiar al vizitei lui Sarkozy în Siria este producătorul de ciment Lafarge, care plănuieşte să lanseze, zilele acestea, construcţia a două uzine, demers ce ar face din el principalul investitor străin. Perspective pe termen lung în Siria au şi constructorul aéronautic Airbus şi constructorul de sisteme şi echipamente de infrastructură, Alstom.