Prețul energiei de pe BURSĂ a luat foc. Bucuria producătorilor, necazul traderilor

Preţul spot al energiei electrice comercializat pe bursa locală a avut o creştere de 60% în mai 2017, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, şi de 12% faţă aprilie 2017, potrivit datelor centralizate ale OPCOM (operatorul bursei de energie). Astfel, de la 120 de lei/ MWh, preţul mediu la care se tranzacţiona energia anul trecut, în mai 2017 s-a ajuns la 193 de lei/MWh. Volumul tranzacţiilor a fost mai mic cu 13%, dar, pe fondul preţurilor mult mai mare, valoarea lor a urcat cu aproape 40%, scrie CAPITAL.

 

În schimb, pe PCCB, piaţa contractelor bilaterale pe termen lung, nu s-a întâmplat mare lucru, în mai, faţă de anul trecut. Preţul a rămas constant, la circa 160 de lei/MWh, ceea ce este o veste bună pentru consumatorii casnici din România, pentru că furnizorii cumpără energia ce le este destinată aproape exclusiv de pe această piaţă.

 

Ceea ce se întâmplă pe PZU (piaţa spot) este de natură să afecteze pe traderi, care livrează către firme, mai ales pe cei care sunt nevoiţi să facă achiziţii de ultim moment pentru a-şi onora obligaţiile. Toată această situaţie se datorează unui cumul de factori ce tin de hazard, dar şi de dorinţa evidentă a producătorilor de energie de a specula un context favorabil.

 

Citește mai departe în CAPITAL.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed