Preţul grâului a înregistrat în ultimele trei zile cel mai amplu declin după 2008

0

Ţările din regiunile menţionate cumpără 32% din oferta mondială de cereale. Grâul, porumbul, orezul şi soia au înregistrat marţi cea mai mare scădere permisă la bursa din Chicago, iar cerealele au continuat miercuri evoluţia negativă, din cauza escaladării violenţelor în Libia.

 

Liderii din Tunia şi Egipt, cel mai mare importator de grâu din lume, au fost deja înlăturaţi.

 

Speculatorii, între care fondurile de hedging, şi-au redus săptămâna trecută cu 20% pariurile pe creşterea preţului grâului.

 

Preţurile cerealelor au crescut luna trecută, susţinute de achiziţiile mari ale ţărilor din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu în vederea majorării stocurilor şi temperării protestelor declanşate parţial de costul mare al alimentelor.

 

Statele Unite, cel mai mare exportator de cereale din lume, anticipează creşterea cu 49% a livrărilor într-o perioadă de 12 luni care se va încheia în iunie, cel mai mare avans din ultimii 18 ani.

 

„Piaţa anticipează că Orientul Mijlociu nu va mai importa până la calmarea situaţiei. Piaţa îşi poate continua declinul din cauza evenimentelor”, a declarat Jonathan Bouchet, analist la firma de brokeraj OTCex Group din Geneva.

 

Preţul grâului cu livrare în luna mai a scăzut cu 1,4% la Chicago, la 7,8475 dolari pe buşel (27 kilograme), după ce a coborât în timpul tranzacţiilor cu 4,9%. Grâul a fost cotat în utlimele trei şedinţe în scădere cu 11%, cel mai amplu declin după martie 2008.

 

Porumbul cu livrare în luna mai a fost cotat în scădere cu 2,3%, la 6,7475 dolari pe buşel. În ultimele trei zile preţurile au scăzut cu 6,7%, cel mai mult din noiembrie anul trecut.

 

Preţul orezului cu livrare în luna mai a scăzut cu 39 de cenţi, respectiv cu 2,7%, la 14,185 dolari pentru 100 de livre (45,35 kilograme). Preţurile au coborât cu 7,9% după 17 februarie.

 

Cotaţia soiei cu livrare în mai s-a menţinut la 13,155 dolari pe buşel, după ce a scăzut iniţial cu 1,1%.