Preţurile apartamentelor vechi cu două camere se duc la vale

“În condiţiile în care cererea rămâne scăzută, celor care sunt presaţi să vândă nu le rămâne decât să micşoreze preţurile, în continuare. Mai devreme sau mai târziu, proprietarii îşi vor da seama că nu are sens să aştepte prea mult şi vor duce preţurile acolo unde există cerere”, susţine Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Motive ale scăderii preţurilor sunt date şi de consultanţii imobiliari. Analistul Ion Radu Zilişteanu afirmă că “este firesc ca preţurile la apartamentele cu două camere construite înainte de ’89 să scadă, având în vedere că, după patru luni, ordinul de mărime al imobilelor tranzacţionate prin programul «Prima Casă» este puţin peste 1.000, iar în acest caz, nu putem vorbi despre o influenţă semnificativă pe piaţa imobiliară. Mai mult decât atât, creditele ipotecare au bătut pasul pe loc în această perioadă, şi nu atât din cauza băncilor, cât mai ales datorită faptului că oamenii nu mai sunt dispuşi să ia credite aşa uşor, sunt mult mai prudenţi”.

Potrivit acestuia, tendinţa de scădere poate continua, având în vedere condiţiile economice “nu dintre cele mai bune”. De asemenea, există o teorie potrivit căreia preţul pe metru pătrat al unei locuinţe ar trebui să fie echivalentul a două salarii medii pe economie. În acest caz, stabilizarea preţurilor ar putea fi atinsă în momentul în care preţul pe metru pătrat ar ajunge la circa 700 de euro, cu 20-30% mai puţin faţă de preţurile din prezent.

În Bucureşti, preţul mediu cerut la sfârşitul lunii septembrie pentru un apartament cu două camere de 54 mp, construit înainte de ’89, a scăzut cu peste 8.000 de euro faţă de luna iulie, ajungând la 69.000 de euro (1.277 euro/mp). Dacă în continuare preţul de strigare se menţine destul de ridicat, preţul de tranzacţioanre este considerabil mai mic.

În Braşov, preţul mediu de strigare coboară sub pragul de 1.000 euro/mp pentru un apartament vechi cu două camere şi o suprafaţă de 53 mp, urmând o evoluţie asemănătoare celei din Capitală.

Astfel, la sfârşitul trimestrului al treilea, pentru un apartament cu două camere, agenţiile imobiliare şi proprietarii cereau un preţ mediu de 52.795 de euro (998 euro/mp), faţă de 61.395 de euro (1.145 euro/mp).

Notă discordantă face oraşul Cluj-Napoca, acolo unde apartamentele vechi cu două camere se scumpesc uşor, după mai multe luni de scădere. Preţul mediu cerut pentru un apartament cu două camere din Cluj-Napoca a oscilat foarte puţin în jurul valorii de 56.500 de euro (1.086 euro/mp). Cea mai mare valoare medie, 57.223 de euro, a fost atinsă la jumătatea lunii septembrie, iar valoarea medie minimă, 55.033 de euro, a fost înregistrată la mijlocul lunii iulie.

În Iaşi, preţul apartamentelor cu două camere este cel mai accesibil.

Dacă, la începutul intervalului analizat, preţul mediu cerut pentru un apartament vechi cu două camere şi o suprafaţă de 52 mp era de 53.705 euro (1.020 euro/mp), la sfârşitul lunii septembrie, preţul mediu cerut pentru acelaşi tip de proprietate a coborât la 46.629 de euro (915 euro/mp).

Chiar şi în aceste condiţii, cererea este în continuare foarte redusă, semnalele din piaţă indicând că există încă un potenţial de scădere
În Timişoara, preţurile apartamentelor cu două camere ating noi minime, apropiindu-se, la finalul intervalului, de pragul psihologic de 1.000 euro/mp. Astfel, preţul mediu de strigare a scăzut de la 60.000 de euro (1.107 euro/mp), valoare înregistrată la începutul lunii iulie, până la 54.313 euro (1.017 euro/mp), la sfârşitul intervalului analizat.

În Constanţa, ritmul de scădere a accelerat, preţul mediu cerut pentru o astfel de categorie imobiliară, cu o suprafaţă de 52 mp, fiind, la sfârşitul trimestrului al treilea, de 55.376 de euro (1.115 euro/mp), faţă de valoarea înregistrată la începutul lunii iulie, de 63.429 de euro (1.299 euro/mp).

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed