Inflaţia anuală a ajuns la minimum ultimelor 12 luni

Astfel, alimentele s-au ieftinit cu 1,6% după ce prețurile au scăzut cu 0,34%, ceea ce înseamnă că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 4,41%.

 

În luna iunie, preţurile de consum ale populaţiei stagnaseră faţă de luna anterioară, rata anuală a inflaţiei plasându-se la 5,37%.

 

În iulie, cele mai mari reduceri de preţuri s-au înregistrat la categoriile „legume şi conserve de legume” – 13,3% şi „fructe şi conserve din fructe” – 4,49%, iar faţă de luna iunie, preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,5%, respectiv cu 0,3%.

 

Scumpirile cele mai mari s-au înregistrat la ţigări şi la energia electrică, preţurile urcând cu 8,04%, respectiv 5,57%. Totodată, apa, canalizarea şi salubritatea s-au scumpit cu 9%.

 

Banca Naţională a României a redus săptămâna trecută prognoza de inflaţie pentru acest an şi anul viitor, la 3,1%, de la proiecţia anterioară de 3,2%, respectiv 3,3%. Ţinta de inflaţie a băncii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

 

„La sfârşitul lunii septembrie, poate chiar mai devreme, inflaţia va intra în intervalul de variaţie din jurul ţintei, spunea, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed