Preţurile petrolului au ajuns la fel de mici ca în marea criză economică

0

 

Într-o lume inundată cu petrol şi în plin război valutar, preţurile ţiţeiului au ajuns la fel de mici ca în timpul marii recesiuni economice, când comerţul mondial era practic blocat, iar sistemele financiare îngheţaseră. Analiştii se întrec acum în prognoze şi încearcă să identifice zone de impact în care preţurile scăzute pot face ravagii.

În prima linie a frontului stau ţări producătoare cu economii slabe precum Venezuela, Algeria, Libia, Irak şi Nigeria, toate regiuni cu potenţial ridicat de turbulenţe sociale, companiile producătoare de petrol, ale căror acţiuni sunt masacrate de investitori pe burse, şi comunităţile care se bazează pe extragerea ţiţeiului. Producţia britanică din Marea Nordului riscă să fie lovită de primul exod masiv de lucrători din ultimele trei decenii.

Preţul petrolului destinat pieţei americane a scăzut cu peste 4% miercuri şi şi-a continuat declinul joi, ajungând la 4,2 dolari pe baril. Actualul nivel este cel mai redus din ultimii şase ani şi jumătate. Un număr tot mai mare de analişti şi traderi spun că preţul petrolului de referinţă pentru piaţa americană poate să scadă aproape de 30 de dolari pe baril, iar aceasta curând, scrie The Wall Street Journal. Câţiva, mai îndrăzneţi în estimări, nu exclud nici posibilitatea ca preţul să ajungă la 15 dolari barilul, în condiţiile în care niciunul dintre marii producători de petrol nu dă semne că va reduce producţia, cu toate că cererea de pe piaţă nu o poate absorbi. Creşterea stocurilor de petrol din SUA din ultima săptămână i-a luat pe analişti prin surprindere. Petrolul Brent, extras din regiunea Mării Nordului şi referinţa internaţională, evoluează de obicei în aceeaşi direcţie cu petrolul american.

mai multe, pe ZF