AcasăEconomiePreţurile petrolului au scăzut cu peste 4%, până la cele mai reduse...

Preţurile petrolului au scăzut cu peste 4%, până la cele mai reduse niveluri din ultimele trei luni

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 3,32 dolari, sau cu 4,1%, până la 77,45 dolari pe baril, în timp ce preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 3,47 dolari, sau cu 4,6%, până la 71,33 dolari.

Au fost cele mai reduse niveluri atinse la închiderea tranzacţiilor pentru ambele benchmarkuri din 9 decembrie şi cele mai mari scăderi procentuale de o zi de la începutul lunii ianuarie.

În plus, ambele contracte au căzut în teritoriu supravândut din punct de vedere tehnic pentru prima dată în câteva săptămâni.

Undele de şoc provocate de prăbuşirea Băncii Silicon Valley au declanşat fluctuaţii mari ale acţiunilor băncilor, deoarece investitorii s-au îngrijorat de sănătatea financiară a unora dintre acestea, în ciuda asigurărilor preşedintelui american Joe Biden şi a altor factori de decizie la nivel mondial.

”Piaţa fie anticipează o recesiune în viitor, fie s-ar putea ca unul sau mai multe fonduri să fie nevoite să strângă numerar şi să reducă riscul din registrele lor, deoarece sunt îngrijorate de lichiditate, după falimentul băncilor”, a spus Phil Flynn, analist la Grupul Preţ Futures.

Preţurile de consum din SUA au crescut puternic în februarie, deoarece americanii s-au confruntat cu costuri persistente mai mari pentru chirii şi alimente, punând o dilemă pentru Rezerva Federală a SUA, a cărei luptă împotriva inflaţiei a fost complicată de prăbuşirea a două bănci regionale.

”Preţurile ţiţeiului sunt în scădere în urma unui raport referitor la inflaţie în mare parte în conformitate cu aşteptările analiştilor, care măreşte probabilitatea pentru cel puţin încă o creştere a dobânzii Fed”, a declarat Edward Moya, analist senior de piaţă la firma de date şi analiză OANDA.

Datele au arătat că Indicele preţurilor de consum (IPC) din SUA a crescut cu 0,4% în februarie, de la 0,5% în ianuarie. Această uşoară încetinire a creşterii preţurilor de consum i-a determinat pe investitori să anticipeze o majorare mai mică a dobânzii cheie de către Fed, în martie.

Acum, analiştii anticipează că Fed îşi va majora dobânda de referinţă cu doar un sfert de punct procentual săptămâna viitoare, în scădere faţă de 0,50 de puncte procentuale aşteptate anterior, şi va efectua o altă creştere de aceeaşi dimensiune în mai.

Următoarea întâlnire de două zile a Fed începe marţea viitoare.

 

Ultimele Articole