Preţurile petrolului au urcat marţi la maxime ale mai multor luni, pentru a doua sesiune consecutivă

0

Contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate pentru livrare în aprilie au crescut la cel mai ridicat nivel din octombrie, avansând cu 94 de cenţi sau cu 1,1%, până la 83,66 dolari pe baril.

Preţul ţiţeiului Brent, de referinţă la nivel global, a crescut cu 62 de cenţi, sau cu 0,7%, la 87,51 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins din 3 noiembrie.

 

Ucraina a intensificat atacurile asupra infrastructurii petroliere ruse în acest an, cel puţin şapte rafinării fiind vizate de drone chiar în această lună.

Atacurile au oprit 7%, sau aproximativ 370.500 de barili pe zi, din capacitatea de rafinare a Rusiei, arată calculele Reuters.

Deşi activitatea de rafinare mai scăzută a dus la o creştere a exporturilor ruseşti de ţiţei, aceasta ar putea duce şi la reduceri ale producţiei de ţiţei, deoarece ţara se confruntă cu constrângeri de stocare, a declarat analistul energetic al StoneX Alex Hodes.

Pe baza calculelor lui Hodes, atacurile asupra rafinăriilor ruseşti ar putea duce la o scădere de aproximativ 350.000 bpd a livrărilor globale de petrol şi ar putea creşte preţurile ţiţeiului din SUA cu 3 dolari pe baril.

Chiar dacă atacurile nu duc la o pierdere directă a ofertei de ţiţei ruseşti, există totuşi un efect de propagare pentru preţul petrolului din cauza creşterii marjelor produselor rafinate, a scris luni analistul SEB Research Bjarne Schieldrop.

Petrolul a câştigat sprijin din scăderea exporturilor de ţiţei din Arabia Saudită şi Irak, precum şi din semnele unei cereri mai puternice şi ale creşterii economice în China şi SUA.