Preţurile producţiei industriale au crescut în ianuarie pentru a treia lună la rând, cu 3,28%

În noiembrie, preţurile producţiei industriale crescuseră, în termeni anuali, cu 2,62%, pentru prima dată după cinci luni de scădere. În decembrie, creşterea anuală a preţurilor la producători a fost de 4,2%. Astfel, preţurile producţiei industriale au înregistrat prima scădere, în termeni anuali, în iunie 2009, cu 0,03% faţă de iunie 2008, în iulie au coborât cu 1,38% faţă de nivelul din perioada similară din 2008, în august cu 1,13%, în septembrie cu 1,2%, iar în octombrie cu 0,66% faţă de lunile similare din 2008, potrivit datelor Statisticii. În luna mai, ritmul anual de creştere a preţurilor producţiei industriale a fost de 1,4%.

În ianuarie, pe sectoare de activitate, au fost raportate creşteri de preţuri de 9,62% la distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor şi activităţi de decontaminare, de 5,19% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, precum şi de 3,09% în industria prelucrătoare. Pe de altă parte, preţurile din industria extractivă s-au diminuat cu 0,97%.

Pe mari grupe industriale, preţurile au crescut cu 11,99% în industria energetică, cu 6,3% în industria bunurilor de uz curent şi cu 5,46% în industria bunurilor de folosinţă îndelungată. La polul opus s-au situat produsele din industria bunurilor intermediare, care s-au ieftinit cu 5,38%, şi cele din industria bunurilor de capital, care s-au ieftinit cu 0,11%.

Faţă de luna anterioară, preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,96, potrivit datelor INS. După destinaţie, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă şi cele pentru piaţa externă crescut cu 1,2%, respectiv cu 0,3%.

Pe secţiuni, preţurile au fost în ianuarie mai mari cu 1,8% decât în decembrie la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 0,89% la industria prelucrătoare şi cu 0,34% la distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare. În schimb, preţurile produselor din industria extractivă au scăzut cu 0,31%.

Pe marile grupe industriale, au fost înregistrate creşteri de preţuri la produsele din industria energetică (3,18%), a bunurilor de uz curent (+0,62%) şi a bunurilor de capital (0,01%), în vreme ce preţurile produselor din industria bunurilor intermediare au scăzut cu 0,34%, iar cele industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 0,25%.

INS a precizat că datele pentru ianuarie 2010 sunt provizorii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed