x


  • EUR
    4.7537
    USD
    4.3082
string(16) "instant-articles"

Prima țară în care a ajuns norul radioactiv de la ”Cernobîl doi”

Autoritatea norvegiană pentru securitate nucleară aprecizat că a detectat iod radioactiv în filtrele de aer ale unei staţii de monitorizare a radioactivităţii.

Author: Mihai Voican | Sursa: NEWSWEEK | Publicat: 15.08.2019, 15:39

Autoritatea norvegiană responsabilă cu securitatea nucleară analizează mai multe mostre de iod radioactiv, detectate în apropierea graniţei cu Rusia, la câteva zile după incidentul nuclear din regiunea rusă Arhanghelsk, potrivit Reuters.

 

Autoritatea norvegiană pentru securitate nucleară aprecizat că a detectat iod radioactiv în filtrele de aer ale unei staţii de monitorizare a radioactivităţii din Svanhovd, în perioada 9-12 august, în condiţiile în care incidentul din Arhanghelsk a avut loc pe 8 august.

 

„În acest moment nu putem determina dacă prezenţa iodului radioactiv este determinată de accidentul din Arhanghelsk de săptămâna trecută. DSA continuă analizele”, a informat agenţia.

 

Reuters notează că detectarea iodului radioactiv nu este ceva neobişnuit în Norvegia, specialiştii din această ţară detectând acest element radioactiv de şase până la opt ori pe an, sursa fiind de obicei necunoscută.

 

Cel puţin cinci ingineri au murit în accidentul produs săptămâna trecută într-o bază militară din regiunea Arhanghelsk, pe litoralul Mării Albe. Imediat după explozie, nivelul radiaţiilor a crescut în oraşul Severodvinsk, situat la 40 de kilometri est de Poligonul militar Nionoksa din regiunea Arhanghelsk.