Primul cetăţean care a votat pentru prezidenţiale este ambasadorul României din Australia

0

Ambasadorul şi-a exercitat opţiunea la secţia de vot nr. 289 de la Ponsonby Community Centre  din  Auckland, Noua Zeelandă, la ora 20.30 ora României (ora 7.30 – ora locală).

Secţia din Auckland este primul loc de pe glob unde românii pot vota. Decalajul de fus orar dintre Noua Zeelandă şi România este de 11 ore, astfel că sâmbătă, când la Bucureşti a fost ora 20.00, la Auckland era deja duminică, ora 7.00, când, potrivit legii, începe procesul de votare pentru prezidenţiale.

Mihai Stuparu a venit de la Canberra pentru a sărbători Ziua Naţională a României în comunitatea românească din Noua Zeelandă, eveniment organizat de Ambasada României în colaborare cu Asociaţia Doina a românilor din Auckland, pe data de 5 decembrie.

El va participa la oficierea unui Te Deum organizat la Biserica Ortodoxă Română Sfântul Ingatie Teoforul, de către părintele protopop Mircea Mihai Corpodean.

După secţia de vot din Auckland, Noua Zeelandă, deschisă la ora 20.00, ora României, s-au deschis, la ora 22.00, şi secţiile de vot din Australia.

Cei aproape două milioane de români cu drept de vot din afara ţării îşi pot alege preşedintele în 294 secţii de votare organizate de MAE în toate colţurile lumii. Este mai mult decât dublu faţă de numărul secţiilor din străinătate organizate la alegerile prezidenţiale din 2004, însă atunci România nu era încă membră UE, iar libera circulaţie era doar un deziderat. După aderarea la UE s-a înregistrat un adevărat exod al românilor, care au preferat să se îndrepte cu precădere către Italia şi Spania.

Surpriza primului tur de scrutin oganizat în străinătate a fost prezenţa-record înregistrată, 94.383 de români de peste hotare exprimându-şi votul pentru prezidenţiale şi referendum. În 22 noiembrie a fost depăşit astfel recordul de 75.000 de români din diasporă, care au votat la referendumul din 2008 pentru demiterea preşedintelui României.

MAE a trimis în străinătate pentru votul din 6 decembrie 600.000 de buletine de vot, iar în urma analizei scrutinului din 22 noiembrie s-au operat anumite modificări în repartizarea buletinelor de vot pe ţări şi pe secţii. Astfel, ministerul a suplimentat numărul buletinelor de vot trimise în Italia, dar a redus numărul de buletine trimise în Spania sau în Statele Unite. Mai exact, faţă de 167.600 de buletine trimise în Italia pentru 22 noiembrie, acum au fost trimise 189.100. În Spania, numărul buletinelor de vot a scăzut de la 155.200 la 142.266, iar în SUA de la 44.076 la 40.000. Pentru R. Moldova, numărul buletinelor de vot a rămas neschimbat, anume 52.000.