„PRIVATIZAREA” a eșuat. Se desființează!

0

Ministerul Ecomomiei, condus de Nicolae Bădălău, se reorganizează ca urmare a fuziunii prin absorbție a Departamentului pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului, instituție publică care se desființează, și a preluării unui număr de 30 posturi vacante de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență privind stabilirea unor măsuri de eficientizare a activității de privatizare a Ministerului Economiei.

Conform excuției bugetare pe 2018, Departamentul a obținut zero venituri din privatizare iar prevederile anuale au fost de 4,1 milioane de lei. Totalul veniturilor programate au fost de 73,6 milioane de lei pentru 2018 și s-au realizat 483 mii de lei.

Instituția condusă de Bădălău va prelua și exercita atribuțiile îndeplinite de Departament, respectiv: atribuțiile de instituție publică implicată în domeniul privatizării pentru societățile naționale, companiile naționale și celelalte societăți aflate sub autoritatea sa; orice alte atribuții exercitate prin Departament, stabilite potrivit actelor normative în vigoare, acordurilor internaționale sau altor acte încheiate potrivit dispozițiilor legale aplicabile și corespunzătoare activităților preluate.

Ministerul Economiei argumentează măsura desființării Departamentului pentru că se impune adoptarea unor măsuri rapide pentru asigurarea respectării întocmai și la termen a prevederilor angajamentelor statului român referitaore la restructurarea operatorilor economici, precum și necesitatea asigurării unității și coerenței procesului de privatizare, astfel încât să se asigure dezideratul programului de guvernare în condiții de eficiență și rentabilizare a companiilor de stat care să devină competitive pe piețele pe care acestea activează atât la nivel național, cât și la nivel regional. Urgența actului normativ este justificată prin faptul că „neadoptarea în regim de urgență a măsurilor propuse poate conduce la afectarea interesului general al statului”. De asemenea, Ministerul Economiei invocă faptul că omisiunile legislative fac imposibilă manifestarea statului ca investitor privat prudent în economie.

 

PROIECTUL DE OUG poate fi consultat AICI.

 

În portofoliul Departamentului se află Conversmin, Romarm, Arsenal Reșița, Carfil, Electromecanica Ploiști, Fabrica de Arme Cugir, Fabrica de Pulberi Făgăraș, Metrom, Pirochim Victoria, Tohan SA, Automecanica Moreni, UM București, UM Cugir, UM Mija, UM Plopeni, UM Sadu, Avioane Craiova, IOR, Romaero, SN Mangalia, UM Orăști, SN 2 Mai, Transelectrica, ICEMENERG, OPCOM, Transgaz, SMART SA, Teletrans, IPROCHIM, ICEM etc.