Producători medicamente generice: Viaţa a milioane de români, în pericol din cauza taxei clawback

 

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) anunţă că nivelul taxei clawback pe trimestrul 4 al anului 2017 a crescut, şi de această dată, cu 20% faţă de nivelul din trimestrul 3, 2017. Astfel, taxa clawback a ajuns la un nou maxim istoric de 23,45%, nivel ce pune în pericol atât producţia de medicamente generice ieftine cât şi viaţa milioanelor de pacienţi cu venituri reduse şi a bolnavilor cronici, care utilizează zilnic aceste medicamente de bază.

„Facem un apel către noul Guvern să ia în considerare acest semnal de alarmă al producătorilor de medicamente generice şi să modifice cât mai urgent posibil formula de calcul a taxei clawback. Aceasta reprezintă acum singura măsură care ar mai putea opri dispariţia de pe piaţă a medicamentelor generice, precum şi închiderea unor întregi linii de producţie ale fabricilor de medicamente locale şi iniţierea unor disponibilizări în masă”, a declarat preşedintele APMGR, Adrian Grecu.

APMGR atrage atenţia că taxa clawback a crescut cu 24% în trimestrul 4 al anului 2017 faţă de acelaşi trimestru din 2016, ceea ce marchează continuarea tendinţei de creştere constantă a taxei clawback din ultimii ani.

„Cu o creştere anuală de 29% a taxei clawback, ne aşteptăm ca procentul „p” din calculul taxei clawback să ajungă în curând la 30%, pe fondul creşterii consumului de medicamente inovative. Această suprataxare a producătorilor de medicamente generice este nu numai complet injustă, producătorii de generice fiind făcuţi responsabili pentru creşterea în ansamblu a consumului de medicamente, dar este şi nesustenabilă şi va avea efecte ireversibile atât asupra industriei locale cât şi asupra pacienţilor” a mai declarat Grecu.

 

mai multe, pe ZF

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed