Producătorii români de castraveţi vor fi despăgubiţi chiar dacă nu sunt membri de asociaţii

0

Producătorii români de catastraveţi afectaţi de recenta criză a legumelor infectate cu bacteria E.coli vor fi despăgubiţi de către Comisia Europeană chiar dacă nu sunt membri ai unei asociaţii (organizaţii) de producători, a declarat europarlamentarul român Sebastian Bodu.

„Ca regulă generală, despăgubirile se plătesc de către Comisie prin intermediul organizaţiilor recunoscute ale producătorilor de legume si fructe. Din păcate, în România există o singură organizaţie funcţională iar mulţi dintre cei afectaţi nu sunt membri ai acesteia. Pentru aceştia însă, Comisia Europeană acceptă de această dată o procedură specială. În speţă, producatorii trebuie să încheie cu asociaţia în cauză un contract de retragere din producţie având ca obiect marfa scoasă din circuit, urmând a fi despăgubiţi în aceeaşi măsură ca şi producătorii membri. Acest lucru trebuie mediatizat astfel încât toţi cei afectaţi să ştie că îşi pot recupera prejudiciul”, a declarat de la Strasbourg eurodeputatul Sebastian Bodu, se arată într-un comunicat al eurodeputatului.

Acesta precizează că procedura va permite aşadar, în mod excepţional, şi producătorilor neafiliaţi acestei asociaţiei profesionale să aplice pentru a primi sprijin finanicar comunitar. „Ar trebui ca producătorii români să fie mai activi în utilizarea formelor asociative pentru protejarea drepturilor colective şi individuale”, mai opinează pedelistul.

Ajutorul financiar acordat producătorilor români de castraveţi de la Comisia Europeană reprezintă 4,6% din valoarea producţiei comercializate în 2010, estimându-se astfel un total de circa 250.000 de euro, comparativ cu pierderile iniţiale de peste 9 mil. euro, a declarat Valeriu Tabără.

„La sfârşitul săptămânii a existat un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, APIA, ANSVSA şi reprezentanţii organizaţiei de producători Hortifruct, organizaţie recunoscută la nivel european, pentru identificarea de soluţii pentru despăgubire. Din datele pe care le avem de la Hortifruct, de la începutul crizei E.coli până în prezent au fost pierderi de nouă milioane de euro şi 16.000 de tone de castraveţi au fost afectate”, a precizat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.

El a mai spus că Direcţiile agricole din ţară au solicitat producătorilor să transmită estimările în volum şi valoare ale pierderilor, pentru a se stabili valoarea totală a acestora, iar cifrele să fie folosite în obţinerea de compensaţii. „Despăgubirea se face pe documente, nu pe declaraţii”, a spus Tabără.

Ministrul de resort a adăugat că a trimis o scrisoare către comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, în vederea adoptării unor măsuri de compensare pentru producători. În acest sens, va avea loc, marţi, o întâlnire cu miniştrii europeni ai agriculturii, pentru a se discuta această problemă.

Tabără a mai spus că, dacă se vor acorda compensaţii de la buget, acestea vor trebui notificate şi aprobate de Comisia Europeană.

„Vom discuta mâine (marţi, n.r.) despre retragerea de pe piaţă, care se realizează în două condiţii: atunci când există o cantitate excedentară sau un refuz de a cumpăra. În cazul acestei crize a fost vorba de un refuz de a cumpăra, pe seama temerii, motiv pentru care nu există norme”, a adăugat ministrul.