Profesorii, sfidați din nou de Guvern? Se cer lămuriri publice în privința alegerii furnizorilor și întârzierea plăților promise

0

Deputatele Oana Cambera și Simina Tulbure au solicitat, astăzi, informații de la Ministerul Educației și Ministerul Investițiilor şi Proiectelor Europene referitoare la modul în care Guvernul gestionează distribuția cardurilor destinate primelor de carieră didactică pentru profesori și personalul nedidactic, dar și modul de selectare a furnizorilor de către autorități.

„Este esențial să ne asigurăm că procesul de distribuție a cardurilor se desfășoară în mod corect și transparent. Am primit numeroase semnale de la cadrele didactice care își exprimă frustrarea față de întârzierile în distribuție și încărcarea incompletă a sumelor. Mai mult, există suspiciuni cu privire la posibila existență a unui monopol pentru un singur furnizor de electronice, ceea ce ar putea afecta accesul la resursele necesare. De asemenea, Guvernul trebuie să pună la dispoziție mecanisme prin care produsele să fie comandate online, în special pentru cadrele didactice care sunt în mediul rural și nu au posibilitatea de a găsi ușor ce au nevoie”, a declarat Oana Cambera, vicepreședintă și deputată REPER.

Problemele semnalate includ întârzieri în procesul de distribuție a cardurilor, încărcarea incompletă a sumelor promise și lipsa unui ghid clar privind cheltuielile eligibile. Aceste aspecte au creat un climat de incertitudine și frustrare în rândul profesorilor, care se așteptau la un sprijin concret și la timp din partea autorităților. De asemenea, Guvernul nu a reușit să informeze concret asupra modului în care se vor face plățile pentru cei din mediul rural, care nu au în apropiere niciunul dintre magazinele aprobate.

Programul de distribuție a cardurilor pentru primele de carieră didactică a fost implementat de Guvernul României cu scopul de a oferi sprijin financiar cadrelor didactice și personalului nedidactic. Cardurile, încărcate cu sume de 1.500 de lei pentru profesori și 500 de lei pentru personalul nedidactic, ar fi trebuit distribuite și încărcate în luna octombrie, conform Ordonanței de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023. Cu toate acestea, procesul a întâmpinat dificultăți, lăsând beneficiarii în așteptare și fără informații clare despre cum pot folosi fondurile.

„Ca de obicei, lucrurile se întâmplă pe ultima sută de metri. Pe data de 20 octombrie, Guvernul a dat o ordonanță de urgență pentru a modificat cadrul legal cu privire la aceste prime. Astăzi suntem în data de 27 octombrie și o mare parte dintre beneficiari încă nici măcar nu au primit cardurile, ca să nu mai vorbim de încărcarea lor cu sumele promise. Este inadmisibilă bătaia de joc la care sunt supuși în mod constant profesorii. Indiferența cu care Guvernul tratează educația, inclusiv prin faptul că până la momentul de față nu s-au alocat fonduri suplimentare pentru bugetul Ministerului Educației, în condițiile în care doamna ministru Deca a declarat în numeroase rânduri că Ministerul Educației nu își poate respecta obligațiile pe luna octombrie din lipsa de fonduri. Situația este cu atât mai gravă cu cât în ședințele de Guvern de săptămâna trecută s-au alocat sume fabuloase din fondul de rezervă al Guvernului pentru mai mulți ordonatori de credite, mai puțin Ministerul Educației.”, a adăugat Simina Tulbure, vicepreședintă REPER și membră în comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților.

„REPER își manifestă sprijinul față de cadrele didactice și nedidactice. Facem un apel urgent către Guvern să ofere răspunsuri și soluții pentru aceste probleme, pentru a restabili încrederea acestora în angajamentul față de educație și pentru a-i asigura că sunt sprijiniți în mod adecvat în munca lor vitală. Educația trebuie să fie o prioritate și necesită un plan de țară eficient, după eșecul planului România Educată.” au declarat deputatele Cambera și Tulbure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.