Profetul crizei: Grecia trebuie lăsată să cadă, altfel vom avea ani grei de recesiune

„E momentul ca Grecia să părăsească Zona Euro şi să se întoarcă la drahmă. Chiar dacă elenii îşi vor restructura datoriile, Grecia nu se va salva. Economia lor nu e competitivă. Pe Europa o aşteaptă ani grei de recesiune şi deflaţie dacă Grecia va rămâne în Zona Euro”, a delcarat profesorul Nouriel Roubini.  

FMI a cerut Greciei noi reduceri de cheltuieli, pentru deblocarea unei tranşe din împrumut. Grecia ar trebui să îşi reducă şi mai mult cheltuielile în bugetul pentru anul 2011, a declarat luni reprezentantul FMI la Atena, Bob Traa.

„Paşi adiţionali vor fi necesari pentru a reduce deficitul bugetar”, a spus Traa la o conferinţă consacrată investiţiilor.

În primele opt luni ale anului, deficitul bugetar a depăşit ţinta de 7,5% din PIB fixată pentru anul 2011, iar UE şi FMI au avertizat că ar putea să nu deblocheze următoarea tranşă din pachetul de salvare, dacă Atena nu îşi stabilizează bugetul. Este vorba de 8 miliarde de euro, de care Grecia are nevoie până luna viitoare pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Săptămâna trecută, Guvernul a promis să crească impozitele pe proprietăţi, ceea ce va permite strângerea a circa două milioane de euro la buget şi respectarea obiectivului de deficit. Este posibil, însă, ca măsura să nu mulţumească creditorii, CE, BCE şi FMI.

Ultimul avertisment

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble a declarat că Grecia trebuie sa se decida in privinta viitorului sau in zona euro si sa nu isi faca iluzii in legatura cu obligatiile care ii revin. Intr-o declaratie pentru Bild am Sonntag, oficialul german a spus ca ajutorul financiar international este acordat cu conditii clare, pentru a ajuta statul elen sa aduca sub control problema datoriilor.

„Apartenenta la uniunea monetara este o oportunitate, dar si o povara grea. Grecii trebuie sa decida daca vor sa suporte aceasta povara”, a declarat Schaeuble, adaugand ca „nimeni nu trebuie sa isi faca iluzii.

Fara o evaluare pozitiva din partea troicii Comisiei Europene (CE), Bancii Centrale Europene (BCE) si Fondului Monetar International (FMI), că Grecia isi respecta angajamentele, viitoarea transa de imprumut, de 8 miliarde de euro, nu poate fi platita”. Oficialul german a spus ca grecii trebuie sa prezinte date care sa dovedeasca faptul ca respecta planul de austeritate adoptat de Guvernul de la Atena. Intre timp, tot mai multe voci vorbesc de falimentul Greciei.

Ministrul de Externe al Austriei, Michael Spindelegger, a declarat ca ia in calcul „examinarea unui posibil faliment al Greciei”, ca „scenariu alternativ”, in conditiile in care cifrele privind situatia finantelor elene nu sunt in acest moment „pe masa”. Experţii străini prezenţi la Atena au decis amânarea plăţii urmatoarei transe din imprumutul acordat Greciei cu o lună, pentru că statul elen nu şi-a îndeplinit angajamentele de reformă.

Guvernul de la Atena a precizat că nu poate atinge obiectivele fiscale stabilite impreuna cu creditorii internationali din cauza recesiunii mai severe decat se prevazute, insa va continua eforturile pentru a stabiliza sistemul fiscal.

UE şi FMI au convenit în mai anul trecut să acorde Greciei un împrumut de urgenţă de 110 miliarde de euro. Ei au ajuns în iunie la un acord asupra unui al doilea pachet de salvare, de 109 miliarde de euro, însă acesta nu a fost ratificat încă de parlamentele din mai multe ţări din Zona euro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed