Proiect de cercetare arheologică derulat în premieră în România de Universitatea Princeton, la Apulum

0

Proiectul este finanţat integral de universitatea americană, fondurile fiind asigurate pentru cel puţin trei sezoane. Pentru campania derulată pe parcursul lunii iulie, fondurile se ridică la 15.000 de dolari.

 

 

‘Este primul templu dedicat lui Mithras investigat după metode moderne, complexe, interdisciplinare din România’, a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, arheologul Mariana Egri, care a intermediat realizarea parteneriatului dintre Universitatea Princeton, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Universitatea ”Babeş-Bolyai” şi Institutul de Arheologie Cluj Napoca.

 

 

Aceasta a precizat că mai sunt cunoscute în România şi alte temple dedicate lui Mithras, ”dar toate sunt semnalate prin descoperiri izolate sau prin săpături, cu excepţia celui investigat la începutul secolului al XX-lea la Ulpia Traiana Sarmizegetusa”.

 

 

”Apulum este cel mai important sit roman din Dacia şi era de aşteptat să avem sanctuare de o asemenea importanţă. Acesta era foarte aproape de sediul legiunii. Avem speranţe că vom descoperi lucruri foarte interesante”, a declarat Mariana Egri.

 

 

Ea a amintit că au fost descoperite aici deja, în urmă cu cinci ani, trei altare.

 

 

”Sperăm să găsim şi alte piese interesante. Deja avem o cantitate semnificativă de material arheologic. Suntem abia în prima campanie. (…). Eu cred că acest sit are un potenţial deosebit de mare şi sperăm să putem investiga şi zona înconjurătoare şi să putem pune aceste descoperiri în contextul general al oraşului roman Apulum”, a mai spus arheologul clujean.

 

 

Coordonatorul echipei de studenţi americani prezenţi la Alba Iulia, Matthew Mc Carthy, a menţionat că Universitatea Princeton este foarte interesată de acest proiect.

 

 

”Universitatea Princeton doreşte să dezvolte un program de arheologie în fostul Imperiu Roman, pornind de la acest sit. Este un proiect pilot foarte important şi pentru Universitatea Princeton, pentru că dacă avem rezultate foarte bune, iar acest sit promite rezultate foarte bune, atunci un program şi mai intensiv de cercetare arheologică va putea fi dezvoltat în Dacia, în general, şi în Apulum, în special”, a declarat profesorul Mc Carthy.

 

 

Templul lui Mithras a fost descoperit în toamna lui 2008 în timpul descărcării de sarcină arheologică a terenului pe care un investitor privat intenţiona să construiască un hotel, idee la care a renunţat, cel puţin temporar, odată cu venirea crizei. Cercetarea arheologică a fost sistată, ea fiind reluată doar în această lună, după cinci ani.

 

 

Nu s-au păstrat în formă foarte bună doar zidurile, ci şi o inscripţie principală dedicată lui Mithras. De asemenea, au fost descoperite încă două inscripţii epigrafice, păstrate însă fragmentar, dedicate celor doi „însoţitori” ai lui Mithras.

 

 

Arheologii din Alba Iulia bănuiau existenţa unui astfel de templu în vechiul Apulum, existând indicii că în timpul construirii Catedralei Reîntregirii, în 1921-1922, ar fi fost descoperit, pe locul respectiv, un sanctuar dedicat lui Mithras. Atunci s-au găsit şi în jur de 40 de plăci votive dedicate acestei zeităţi.

 

 

Sanctuarele închinate lui Mithras erau construite după o tipologie aparte, după un plan dreptunghiular, aşa cum este şi templul descoperit la Alba Iulia. Locul de cult avea pe lateral două ziduri pe care se găseau băncile de lemn, doar cu uşă, nu şi cu ferestre. Interiorul era luminat cu opaiţe, iar ceremonialul, la care participau doar bărbaţii, era înconjurat de mister.

 

 

Adepţii cultului erau organizaţi în şapte trepte, fiecare având o constelaţie cerească specifică. Cultul divinităţii persane, Mithras, zeul Soarelui, care era celebrat în 25 decembrie, a apărut în Iran în secolul al IV-lea î. Hr. şi s-a răspândit în secolul I d. Hr. şi în Imperiul Roman.

 

 

Era un cult de mistere, unde numai iniţiaţii aveau acces şi, din acest motiv, s-au păstrat foarte puţine dovezi scrise.