Propuneri USL pentru agricultură: un nou PNDR, program de irigaţii, TVA redus la alimente

„În România se produce tot mai greu și la costuri tot mai ridicate. Irigațiile sunt ca și inexistente, avem terenuri nelucrate de peste 3 milioane de ha, românii se hrănesc nesănătos şi mai mult din import, prețurile alimentelor sunt tot mai mari, populația rurală este îmbătrânită, iar tinerii nu sunt motivați să lucreze în agricultură. Nu reușim să cheltuim banii primiți de la Uniunea Europeană. Structurile de stat sunt politizate total”, sunt câteva „concluzii privind agricultura sub Guvernul Boc” prezentate de liderii USL, duminică, la Alexandria.

USL se mai arată preocupată că terenurile sunt  fărâmițate excesiv, sprijinul statului pentru energie și apă lipseşte, evaziunea fiscală este ridicată, absorbția fondurilor UE este scăzută și neprioritizată, exploataţiile de subzistențăși semi-subzistență reprezintă 93,7% din numărul total de ferme.

Astfel, Uniunea Social-Liberală şi-a stabilit ca ţintă „elaborarea și negocierea unui nou PNDR (program național de dezvoltare rurală 2) (2013 –2020) cât mai avantajos care să ducă la : dezvoltarea infrastructurii rurale într-un concept integrat (școală, IMM, drumuri, dispensar); realizarea unui Cod al Pământului și a unui Cod al Apei; reducerea decalajelor dintre mediul rural și urban; protejarea și utilizarea rațională a pădurilor, revigorarea și dezvoltarea zonei montane; utilizarea eficientăa resurselor agricole, silvice, de apăși de mediu”.  Renegocierea PNDR va însemna renegocierea sumelor alocate pe măsuri din cadrul PNDR, simplificarea documentației pentru proiectele întocmite din fonduri europene, renunţarea,acolo unde este cazul,la sistemul sesiunilor deproiecte și reintroducerea sistemului de depunere continuă. „Conținutul acestui program, bugetul total al acestuia, și măsurile de finanțare vor fi supuse unui proces de negociere cu Comisia Europeană”, se mai arată în programul pe agricultură al USL.

Totodată, Opoziţia propune combaterea evaziunii din agricultură şi dirijarea banilor obţinuţi pentru finanțarea programelor naționale din agricultură. „România ocupă locul 2 în UE în ceea ce priveşte nivelul evaziunii fiscale, care se ridică la 42,4% din veniturile taxabile în 2009. Se pierd anual peste 3 miliarde euro în piața neagră din agricultură. Anual se pot scoate peste 2 miliarde euro din economia neagră”, cred specialiştii USL.

USL mai vrea ca anumite sectoare din agricultură să beneficieze de acces la producția internă de gaze si energie electrică la costuri reduse. De asemenea, USL susţine dezvoltarea sistemului de irigații, retehnologizarea agriculturii, acordarea la timp a unor subvenții sporite pentru culturile de câmp, dezvoltarea pisciculturii, dezvoltarea horticulturii, susținerea agriculturii de nişă (ex. agricultura ecologicăși produse tradiționale), creșterea exporturilor, în special de produse finite.

Printre propunerile USL se mai numără crearea unor programe naționale pentru înfiinţarea de sere pentru legume și fructe, pentru înfiinţarea de centre de colectare, sortare, calibrare și depozitare în cadrul zonelor specializate în producerea anumitor legume și fructe, pentru înființarea de micro fabrici locale de procesare care să deservească producătorii de legume și fructe din zona respectivă.

În programul USL pe agricultură mai sunt menţionate ca obiective crearea de locuri de muncă la nivel local, prin programul “O localitate,1 IMM” (despre care nu se spune nimic concret, n.r.),  promovarea produselor tradiționale și ecologice româneşti, dezvoltarea de produse bancare speciale pentru fermieri prin CEC, stabilirea unui model de compensare a dobânzilor, dezvoltarea unui program guvernamental prin FGCR “Start în agricultură”, linii de credit speciale pentru investiții realizate de fermieri. De asemenea, Opoziţia mai promite un program național privind modernizarea întregului sistem de îmbunătățiri funciare, prin realizarea gratuită a cadastrului pentru toate terenurile agricole în vederea constituirii unei pieţe a terenurilor agricole. Este menţionat totodată un program național pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor de irigații.

USL mai vrea ca ministerul de resort să aibă o planificare bugetară multianuală pentru o perioadă de minim trei ani și.

Nu în ultimul rând, USL doreşte o cotă redusă de TVA la producția de cereale, pâine, carne proaspată, lapte, legume, fructe proaspete, adică TVA 24%, din care 9% către buget și 15% dedus producătorului).

Strategia „Agricultura şi dezvoltarea satului românesc – prioritatea USL” a fost prezentat de preşedintele PC, Daniel Constantin, la Sala Sporturilor din municipiul Alexandria,Teleorman. La eveniment au fost prezenţi preşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, parlamentari ai Uniunii, specialişti pe agricultură.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed