Protestul faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, ajuns la a opta zi în Capitală – FOTO

0

La ora 2:00, aproape 500 de protestatari încă erau în rondul de la Universitate, blocând în continuare accesul maşinilor în acea zonă.

 

 

Protestele de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate în alte oraşe din ţară, au început, duminică, după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

 

 

Şi românii din diasporă s-au alăturat protestului faţă de exploatarea de la Roşia Montană. Zeci de protestatari s-au adunat, duminică, la Paris, Berlin, Praga, dar și la New York și Shanghai, pentru a se alia cu cei care s-au strâns la București și în alte orașe din țară, nemulțumiți de proiectul minier de la Roșia Montană.

 

 

Ei au postat pe rețelele de socializare fotografii de la manifestații. Mișcările de solidaritate au loc după ce, sâmbătă, proteste similare au avut loc în Grecia și în Canada, în Montreal.

 

 

Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

 

 

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

 

 

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

 

 

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.