Protestul fermierilor nemți, model pentru fermierii români? Parlamentul European dezbate problemele acestora

Fermierii nemți au început să protesteze de pe 14 decembrie 2023, împotriva anulării planificate a subvențiilor pentru combustibilul agricol și a scutirilor de taxe pe vehicule.

Potrivit agrointel.ro, președintele Asociației Fermierilor Germani, Joachim Rukwied, a făcut apel la guvern atunci să-și retragă planurile de anulare a scutirilor de taxe pentru motorină și vehiculele agricole.

”Prea mult este prea mult! Dacă aceste planuri nu sunt retrase, va exista o opoziție puternică”, a declarat acesta.

Și așa a fost… De o lună, fermierii nemți protestează. Ieri, zeci de mii de fermieri au ajuns la Berlin cu prilejul unei demonstrații de amploare împotriva guvernului federal. A fost punctul culminant al unei săptămâni în care agricultorii și-au strigat furia în întreaga țară.

La apelul fermierilor au răspuns și alte categorii profesionale: transportatorii, brutarii, ori patronii de restaurante. La primele ore ale dimineții, mii de tractoare, camioane și alte utilaje grele venite din toate colțurile țării, au ocupat zona din jurul Porții Brandenburg.

Imaginile apărute pe rețelele de socializare și în presă cu fermierii nemți care protestează, au determinat fermierii și transportatorii români să facă același lucru. Protestatarii au blocat mai multe drumuri din țară.

Ce vor transportatorii?

”Reducerea prețurilor la RCA, eliminarea accizei la motorină pentru firmele de transport licențiate – Atenție, precizez «licențiate»! Firme de transport sunt multe în România, dar licențiate nu sunt chiar foarte multe –, eliminarea accizei la motorină, introducerea limitelor de toleranță la cântare, crearea de culoare verzi către vămile României, unde există cea mai mare problemă în momentul de față, datorită afluxului de camioane care vin despre Ucraina”, a declarat pentru Europa Liberă, Ciprian Melinte, unul dintre reprezentanții transportatorilor care protestează.

Ce vor fermierii?

”Sunt măsuri urgente, imediate, care pot fi luate: unele care țin de transport, iar altele care țin de criza asta financiară în care veniturile au fost mai mici decât cheltuielile în 2022 – 2023 […] Toate lucrurile astea pot să aibă un răspuns imediat prin niște compensări pe care Guvernul, ministrul Agriculturii, le-a anunțat. Pot să aibă niște niște rezolvări imediate prin niște facilități fiscale privind creditarea”, a transmis Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români, pentru Europa Liberă.

Parlamentul European va dezbate miercuri, 17.01.2023, problemele fermierilor care au protestat în mai multe state ale blocului comunitar, între care România și Germania.

Solicitarea pentru dezbaterea legată de problemele fermierilor din Uniunea Europeană a fost depusă de eurodeputatul român Daniel Buda de la PNL, cel care este vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală din Parlamentul European.



Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed