PSD vrea un nou proiect de lege pentru certificatul verde COVID. Ce măsuri sunt prevăzute

Liderii PSD-PNL-UDMR lucrează la regulile pe care le vor impune pentru ca certificatul COVID să fie introdus la locul de muncă în România. PSD vrea să fie votat de Parlament până la finalul anului.

Potrivit surselor Spotmedia.ro, va exista un nou proiect de lege care va fi depus în Parlament. Social-democrații au realizat deja propria variantă de proiect și o vor prezenta și partenerilor de coaliție.

Prevederile proiectului de lege pentru certificatul COVID gândit de PSD

Potrivit documentului, certificatul va atesta îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2 /dovada trecerii prin boală /rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR sau antigen rapid.

Angajatorii din sectorul public si privat au obligația de a solicita certificatul STOP COVID-19 fiecărui angajat la intrarea la locul de muncă, în cazul înregistrării unei creșteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel national, pe parcursul a trei săptămâni consecutiv.

Analiza situației epidemiologice se face de catre INSP în fiecare zi de luni pentru săptămâna anterioară, au precizat sursele citate.

Obligația solicitării certificatului STOP COVID-19 intră în vigoare la 72 de ore după ce este indeplinita condiția de creștere cu un coeficient saptamanal mediu de cel putin 1,5 a numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutiv.

Obligația solicitării certificatului STOP COVID-19 încetează a doua zi, după constatarea îndeplinirii cumulative a următoarelor două conditii:

  • Dispariția situației de creștere săptămânală
  • Incidența cumulată pe ultimele 14 zile la nivel național mai mică de 1 la mie.

Proiectul va cuprinde și testarea gratuită a angajatilor de la stat și de la privat pentru un anumit interval de timp între 45-60 de zile și în anumite condiții. Decizia finală urmează să fie luată în ședința Coaliției, împreună cu partenerii de la PNL și UDMR.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat săptămâna trecută că legea certificatului verde „rămâne de interes”, iar ea trebuie aplicată în momentul în care „situația epidemiologică o impune”.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că este „un semnal” faptul că actuala propunere legislativă privind introducerea certificatului verde nu a trecut de Senat, deşi acesta nu este cameră decizională.

„Momentan, proiectul din Parlament nu a trecut nici de Senat, a căzut la Senat, deci înseamnă că există un semnal. Domnul Rafila a venit cu o nouă propunere, ceva de prevenire şi când să se introducă acest certificat verde”, a spus luni seară, Marcel Ciolacu, după şedinţa coaliţiei de guvernare.

Pe 14 octombrie, premierul interimar de atunci, Florin Cîţu, a anunţat că a depus în Parlament proiectul de lege privind certificatul verde.

Ulterior, plenul Senatului a respins, pe 27 octombrie, proiectul de lege prin care se viza introducerea obligativității solicitării certificatului de vaccinare la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat. Inițiativa legislativă a fost respinsă de Senat în 27 octombrie și se află în dezbaterea Camerei Deputaților în prezent. Împotriva proiectului au anunțat că votează PSD și AUR, în timp ce PNL, UDMR și USR au spus că susțin proiectul.

PNL a depus împreună cu UDMR în luna octombrie un proiect de lege care prevedea obligativitatea certificatului verde COVID, la stat și la privat, pentru personalul medical, pentru instituțiile publice și pentru clădirile de birouri.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed