Pui de urs agresaţi, din judeţul Harghita – Ministerul Mediului: Au 2-3 săptămâni, nu au fost identificaţi, dar căutările continuă. Organele de cercetare penală au deschis o anchetă. Agresorii sunt lucrători silvici şi riscă închisoare sau amendă

 

Organele de cercetare penală au deschis deja o anchetă în acest caz. Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu din judeţul Harghita evaluează situaţia pe teren, până în prezent puii de urs nu au fost identificaţi, iar căutările continuă, arată ministerul. 

” Având în vedere informaţiile şi imaginile video apărute în spaţiul public, conform cărora mai mulţi lucrători silvici au fost filmaţi în timp ce agresau exemplare de pui de urs într-o pădure din judeţul Harghita, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor face următoarele precizări: Acţiunile reprobabile ale acestor persoane sunt de natură penală şi încalcă prevederile OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi a faunei sălbatice”, arată Ministerul Mediului.

 Potrivit actului normativ, este interzisă şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă săvârşirea următoarelor fapte: orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic; perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie; deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă.

„Comisarii GNM CJ Harghita au ajuns la faţa locului şi evaluează situaţia pe teren. Până la ora actuală, puii de urs nu au fost identificaţi şi căutările continuă, în pofida condiţiilor meteo neprielnice pentru astfel de activităţi şi a configuraţiei terenului. Din imaginile video se poate constata că puii de urs sunt în stadiu timpuriu de dezvoltare, având vârsta de 2-3 săptămâni. În cazul în care echipele aflate pe teren vor reuşi să identifice exemplarele, comisarii de mediu şi experţii în managementul speciei vor căuta cea mai buna soluţie pentru ca puii de urs să supravieţuiască şi vor decide dacă se impune plasarea acestora în custodie provizorie către centrul de reabilitare de la Bălan”, precizează ministerul.

De asemenea, Ministerul Mediului condamnă ferm acest tip de comportament şi „va colabora cu organele de cercetare penală, care au deschis deja o anchetă în acest caz, în vederea sancţionării celor vinovaţi”.

Ministerul face totodată un apel către toţi cetăţenii să se abţină de la astfel de gesturi şi să evite interacţiunea cu animalele sălbatice în habitatul lor natural.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed