R&M Audit: Perioada de recuperare a TVA de către firme a crescut cu peste 3 luni în acest an

0
„Rambursarea TVA-ului este o sursă importantă de lichidităţi, având în vedere că, de la începutul crizei şi până în prezent, finanţarea a devenit din ce în ce mai greoaie, afectând nu numai investiţiile companiilor, ci în primul rând derularea operaţiunilor zilnice. Întârzierile foarte mari înregistrate de către firme la recuperarea TVA-ului contribuie în mod semnificativ la creşterea numărului de falimente, întărind astfel şi mai mult criza pe care o traversăm”, a declarat Mirela Şerban, managing partener al companiei de contabilitate, consultanţă fiscală şi audit R&M Audit.

Legislaţia actuală prevede rambursarea TVA pentru sume mai mari de 5.000 lei şi recuperarea valorii taxei pe baza cererii exprimate de contribuabil. Conform Codului de Procedură Fiscală, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie ca, în termen de 45 de zile de la data depunerii cererii, să realizeze controlul în urma căruia să avizeze sau nu rambursarea taxei.

Conform legii, controlul nu trebuie să dureze mai mult de 30 de zile, iar după finalizarea sa, sumele solicitate la rambursare sunt acceptate şi aprobate. Contribuabilul ar trebui să încaseze banii în termen de 30 de zile de la data semnării procesului verbal de control, precizează R&M Audit, care semnalează că, în realitate, perioada de rambursare dureqază mult mai mult.

„În plus, pe lângă faptul că termenele sunt cu mult depăşite, contribuabilul nici măcar nu poate afla din timp cu ce întârziere îşi va primi banii şi nu poate planifica nici o plată ulterioară la care să îi folosească”, a afirmat Şerban.

Chiar dacă informaţiile privind stadiul de soluţionare a deconturilor sunt publicate pe pagina de internet a ANAF, aceasta conţine doar o programare privind rambursările de realizat pe luna în curs.

Potrivit planului de rambursare a TVA pus la punct de Ministerul Finanţelor, decontarea lunară efectivă se realizează la trei termene fixe, respectiv pe 4, 24 şi 29 ale lunii, iar 80% din suma lunară stabilită la nivel naţional stinge deconturile cele mai vechi, iar 20% din sumă este alocată deconturilor care se apropie de limita termenului legal de 45 de zile.

În august, ultima lună pentru care ANAF a publicat cifre detaliate, Agenţia a rambursat TVA de 1,2 miliarde lei, din care 729,6 milioane lei au fost restituite efectiv, iar 467,7 milioane lei au fost compensate cu alte obligaţii bugetare restante, deja existente sau acumulate în august.