Raed Arafat, pe lista scurtă a candidaţilor la ‘Europeanul Anului 2013’ selectaţi de Reader’s Digest

0

În fiecare an, un juriu format din redactorii-şefi ai celor 20 de ediţii europene ale Reader’s Digest onorează o personalitate remarcabilă din Europa care s-a dedicat cu generozitate şi curaj servirii semenilor săi.

 

În acest an, câştigătoarea premiului este jurnalista poloneză Agnieszka Romaszewska, de 51 de ani, desemnată Europeanul Anului 2013.

 

Premiul reprezintă un semn al aprecierii faţă de campania mediatică a jurnalistei poloneze, care luptă pentru apărarea valorilor democratice în Belarus, stat condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, supranumit în media „ultimul dictator al Europei”, menţionează sursa citată.

 

În etapa premergătoare desemnării câştigătorului, juriul a selectat din zecile de propuneri primite o listă scurtă cu opt personalităţi, ale căror eforturi au determinat schimbări semnificative în societate. Printre aceştia s-a numărat şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii din România Raed Arafat. El este considerat un pionier în medicină, cel care a reformat serviciul de asistenţă medicală de urgenţă din ţara noastră.

 

„Nu privesc ceea ce fac ca pe un job. Este hobby-ul şi pasiunea mea”, spune medicul român despre munca sa.

 

Raed Arafat este prezentat într-un articol amplu, publicat în toate ediţiile europene din luna februarie ale revistei Reader’s Digest, alături de poveştile altor personalităţi internaţionale, ale căror eforturi puse în slujba semenilor lor au impresionat juriul: interpreta britanică Adele, paraşutistul Felix Baumgartner, campioana la Jocurile Paralimpice Oksana Savcenko, investigatorul de crime cibernetice Mikko Hyppönen, activistul politic Srdja Popović şi cercetătorul în domeniul bolilor neurologice degenerative Christine van Broeckhoven.

 

De la prima decernare a acestui premiu, ce a avut loc cu 18 ani în urmă, în 1996, revista Reader’s Digest aduce în fiecare an un omagiu oamenilor obişnuiţi, care nu caută celebritatea, dar care şi-au dedicat viaţa unor cauze nobile, precum combaterea violurilor, torturii, traficului cu fiinţe umane, HIV/SIDA sau respectarea drepturilor femeilor.

 

În 2010, premiul a fost câştigat de românca Iana Matei, luptătoare împotriva traficului cu fiinţe umane.