Raiffeisen recomandă scăderea expunerii pe TLV: Bursa a luat-o înaintea fundamentelor la creşteri

0

O recomandare de “reducere” arată o aşteptare de scădere cuprinsă între 0% şi 10% în următoarele 6-12 luni.

Cu toate acestea, preţul-ţintă, de 1,47 lei/unitate, este în creştere comparativ cu acela de 1,23 lei/unitate stabilit la ultima estimare, realizată la sfârşitul lunii iunie. Preţul-ţintă este, totodată, cu 7% mai mic decât cel stabilit ieri pe Bursă.

“În continuare credem că Bursa a avut o creştere mai mare decât ar fi putut garanta fundamentele, în special luând în considerare costul ridicat al capitalului, precum şi perspectiva economică pe termen scurt. Prin urmare, downgradăm recomandarea pentru titlurile Băncii Transilvania de la «hold» la «reduce»”, se menţionează în raportul Raiffeisen.

Analiştii RCI şi-au revizut în scădere estimările privind creşterea împrumuturilor până în 2011, după anunţarea rezultatelor din cel de-al doilea trimestru şi având în vedere perspectivele “mai sumbre” ale economiei româneşti. Ritmul de creştere a împrumuturilor acordate ar urma să fie de 2,8% în 2009, ajungând în 2011 la 5,6%, mult mai scăzut comparativ cu acela de 29,4% din anul 2008.

Pe de altă parte, analiştii au revizuit şi estimările de profit, trecând de la o pierdere de 27 milioane de lei pentru 2009 la un câştig net de trei milioane de lei, pe fondul scăderii costurilor de administrare şi a provizioanelor de risc. Pentru 2010, tendinţa urmează să continue, profitul anticipat la Banca Transilvania fiind de 164 milioane de lei, faţă de 142 milioane de lei în estimarea anterioară.

În privinţa creditelor neperformante, ponderea acestora în portofoliul total al băncii este aşteptată să fie de 13,4% în 2009, vârful, de 16,3%, urmând a fi atins în anul următor. Pentru 2011 se estimează o scădere uşoară, până la 16%.

Titlurile Băncii Transilvania au câştigat pe Bursă aproape 40% de la finele primului semestru, în iulie, preţul acestora urcând chiar şi cu peste 20% într-o singură săptămână, după ce în presa din Grecia au apărut informaţii conform cărora grupul National Bank of Greece (NBG) este interesat să preia banca din Cluj.

La câteva zile distanţă însă, reprezentanţii NBG au declarat că grupul bancar nu este interesat de preluarea Băncii Transilvania, însă vrea să se extindă în regiunea sud-est europeană şi mediteraneeană, prin achiziţii mici.

Acţiunile TLV se tranzacţionau ieri pentru 1,58 lei/unitate pe Bursă, preţ la care capitalizarea băncii este de 1,6 miliarde de lei (393 milioane de euro). Banca Transilvania a înregistrat în primul semestru un profit net de 11 milioane de lei (2,5 milioane de euro), de zece ori mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterii valorii provizioanelor.