Recital Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz, joi seară, la MNAR

0

Potrivit unui comunicat al MNAR transmis luni, evenimentul, intitulat „From Russia with Love…”, propune un dialog inedit între muzică şi pictură, inspirat de expoziţia „Între Est şi Vest. Pictură rusă din patrimoniul MNAR, secolele XVI-XX”.

 

Programul cuprinde lucrări de Stravinski, Şostakovici, Prokofiev şi Ceaikovski şi este însoţit de proiecţii video ale unor picturi create de artişti precum Konstantin Ivanovici Gorbatov, Filip Andreevici Maliavin, Ilia Efimovici Repin sau Franz Alexeevici Roubaud, prezente în expoziţia deschisă la MNAR.

 

Imaginile cu peisaje, portrete sau scene rustice selectate de cei doi muzicieni sunt asociate cu opere ale unor celebri compozitori ruşi, în încercarea de a ilustra particularităţile „spiritului rus”.

 

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române şi Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro. Preţul unui bilet este de 40 lei.

 

Expoziţia „Între Est şi Vest. Pictură rusă din patrimoniul MNAR”, deschisă în sălile Kretzulescu ale MNAR, prezintă, pentru prima dată după mai bine de 20 de ani, o selecţie de 59 de lucrări de artă rusă (31 de icoane şi 28 de picturi) din colecţiile Secţiei de Artă Europeană şi Decorativă a muzeului, creaţii semnificative pentru intervalul cronologic dintre secolele XVI-XX.

 

Alexandru Tomescu este unul dintre cei mai apreciaţi violonişti români al momentului. După o carieră presărată cu succese în săli celebre din Europa şi din lume, sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, artistul a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, realizate exclusiv din fonduri private.

 

Turneul Naţional Stradivarius este unul dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate proiecte ale sale, datorită deciziei violonistului de a prezenta o serie de spectacole sincretice care vin în completarea celor mai dificile partituri scrise pentru vioară solo, precum cele 24 de Capricii de Paganini sau cele Şase Sonate de Eugene Ysaye.

 

Eduard Kunz a fost inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni „10 pianişti de mâine”, sensibilitatea şi inteligenţa cu care îşi construieşte discursul muzical aducându-i de-a lungul timpului premii la cele mai importante competiţii din lume.

 

Kunz s-a stabilit la Bucureşti, dar concertează pe cele mai importante scene ale lumii sub bagheta unor dirijori renumiţi precum Tugan Sokhiev, Edward Gardner, Alexander Joel sau Barry Wordsworth.