Reducerea parlamentarilor înseamnă o economie anuală de 0,01% din PIB (video)

0
Suma a fost calculată pornind de la faptul că întreţinerea unui parlamentar costă în medie 25 de mii de lei pe lună, sumă în care sunt incluse atât câştigul salarial cât şi alte facilităţi. În cazul în care reforma parlamentară va fi realizată, cheltuielile cu legislativul se vor reduce cu echivalentul a 0,01 la sută din produsul intern brut.

În aprilie un senator român a cheltuit, în medie 25.100 de lei, dintre care 41% fiind pentru biroul de parlamentar. O sumă similară şi pentru deputaţii români, mai numeroşi decât senatorii. Un deputat ajunge să coste în cel puţin 25 de mii de lei pe lună, sumă în care sunt incluse atât câştigul salarial cât şi alte facilităţi.

Salariul unui deputat este în jur de 5.000 – 6.000 de lei, dar la acesta se adaugă sumele pentru transport, cazare şi pentru întreţinerea biroului parlamentar, care depăşesc lunar 20.000 de lei. Statul plăteşte lefurile, diurna, cazarea, transportul, telefoanele deputaţilor şi abonamentul la Internet, precum şi angajaţii din birourile aleşilor. Astfel, cei 471 de parlamentari consumă, în medie, 121 de milioane de lei pe an. Prin reducerea numărului de parlamentari, economia de la bugetul statului ar fi de 51,3 de milioane de lei.

 Dar ce ţări din Uniunea Europeană mai au parlamente unicamerale. De obicei, statele mai mici, care consideră inutilă o Cameră superioară. Este vorba de Bulgaria, Finlanda, Danemarca, Estonia, Grecia, Cipru, Ungaria, Letonia, Lichtenstein, Lituania şi Portugalia.

Urmăreşte pe Money WebTV toate ştirile video şi emisiunile The Money Channel