Rekkers: Banca Transilvania nu are nevoie de recapitalizări în urma testelor de stres

0

Acesta a subliniat că cifra privind rata solvabilitaţii, de 14%, este calculată în sistemul românesc de contabilitate, în IFRS cifra fiind mai ridicată.

„Nu avem nevoie de majorări de capital, dacă ne referim la rezultatele testelor de stres. Situaţia de acum este similară cu ce se întâmpla in ’98-’99 în România, aşa că după 2010 mă aştept la o perioadă de boom, din nou. Din acest punct de vedere, capitalul este mereu important pentru o bancă”, a spus directorul general al băncii.

În ceea ce priveşte profitul, Rekkers a spus că rezultatul din primul trimestru a fost cauzat de provizioanele făcute.

„Continuăm să provizionăm, însă sunt importante veniturile pe care le genereaza banca”, a mai spus Rekkers.

Banca Transilvania a raportat pentru primul trimestru al anului un profit brut de numai 1,02 milioane lei (240.000 euro), în scădere dramatică – cu 98% – faţă de rezultatul obţinut în perioada similară din 2008, în contextul crizei financiare şi a provizioanelor mari alocate. În primele trei luni din 2008, banca a avut un profit brut de 60,26 milioane lei.

În cadrul testelor de stres aplicate la solicitarea Fondului Monetar Internaţional, BNR a luat în calcul două scenarii, care arată felul în care ar evolua băncile în cazul înrăutăţirii condiţiilor din piaţă, pe baza câtorva indicatori principali precum creşterea economică, cursul de schimb, inflaţia, dobânda internă, respectiv la lei şi dobânda externă, respectiv pentru valută.

Testele sunt realizate pe 2 ani, 2009 şi 2010, iar referinţa pentru evoluţia principalilor indicatori financiari este finalul anului trecut.

Astfel, testele evaluează necesarul de capital suplimentar raportat la indicatorii de la finalul lui 2008, însă de la începutul acestui an până în prezent o serie de bănci şi-au majorat deja capitalul, inclusiv prin încorporarea profiturilor obţinute anul trecut.