Republica Moldova, în mijlocul disputei dintre NATO și Rusia. Moscova a desfăşurat trupe

0

„Aş dori să-l felicit pe noul preşedinte ales (Maia Sandu). Republica Moldova este un partener al NATO. Aştept cu nerăbdare să o întâlnesc la un moment dat, pentru că apreciem, desigur, şi cooperarea cu Moldova ca partener al Alianţei noastre”, a afirmat Stoltenberg, potrivit Agerpres.

 

Imagini tulburătoare: Pacienții zăc dezbrăcați și în agonie, pe holuri. Reacția șefului CJ este șocantă

 

„Vedem cum Rusia a desfăşurat trupe prin încălcarea dorinţelor diferitelor guverne din vecinătatea noastră, cum Rusia a anexat ilegal Crimeea, cum continuă să destabilizeze estul Ucrainei, cum există trupe ruseşti în regiuni din Georgia şi, de asemenea, cum există trupe în Moldova, în Transnistria”, a declarat şeful NATO.

 

A scăzut numărul de infectări, piețele acoperite se redeschid după o lună

 

„Şi această încălcare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova este încă un exemplu al modului în care Rusia de prea multe ori nu respectă dreptul internaţional şi integritatea teritorială a ţărilor, inclusiv a Moldovei”. a subliniat Stoltenberg.

 

Declaraţiile secretarului general al NATO intervin după atacurile concertate ale Kremlinului din ultimele zile împotriva preşedintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, care a afirmat că Rusia trebuie să-şi retragă Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană, iar misiunea de pace rusească să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internaţional, sub auspiciile OSCE şi ONU.

 

 

Potrivit Radio Chişinău, Maia Sandu a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Chişinău, că nu există niciun acord semnat de Republica Moldova prin care să fie permisă staţionarea GOTR – creată pe rămăşiţele fostei Armatei a 14-a a URSS – în regiunea transnistreană, precum şi a muniţiei militare.

 

De la purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, până la şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, responsabilii ruşi au afirmat că retragerea „trupele ruse de menţinere a păcii” va duce la o „destabilizare” în regiune.

 

Atacurilor Kremlinului li s-a asociat şi preşedintele în exerciţiu prorus de la Chişinău, Igor Dodon, care a ameninţat că va scoate oamenii în stradă pentru a apăra „pacea în Transnistria”, conform presei moldovene.

 

Mai mulţi analişti de la Chişinău au calificat reacţia Moscovei la declaraţiile Maiei Sandu cu privire la Transnistria drept „disproporţionată”, ceea ce demonstrează – în opinia lor – că Kremlinul a fost „deranjat” de faptul că a suferit o înfrângere geopolitică în Republica Moldova, potrivit Deschide.md.