Resuscitarea imobiliarelor, aşteptată în semestrul al doilea din 2010

0

“Nu cred că veniturile companiilor din industria imobiliară se vor mai reduce în 2010, comparativ cu 2009. Prima jumătate a anului va fi mai grea, însă piaţa se va revigora din semestrul al doilea şi vor veni semnalele de încredere pe care toţi le aşteptăm”, a declarat pentru Business Standard Daniel Cristian Clenciu, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare, pe baza datelor furnizate de majoritatea agenţiilor membre ARAI.

Radu Lucianu, managing partner în cadrul CBRE//Eurisko, şi Răzvan Gheorghe, directorul Cushman&Wakefield, două dintre cele mai mari agenţii de consultanţă imobiliară din ţară, sunt mai sceptici decât reprezentantul ARAI. “Deocamdată, aşteptăm. Tuturor le este frică”, spune Lucianu, care nu crede că piaţa va da semne clare de recuperare anul viitor. Gheorghe consideră că, în 2010, numărul falimentelor, al insolvenţelor, dar mai ales numărul executărilor silite va creşte semnificativ, iar cele mai afectate segmente vor fi cel rezidenţial şi retailul. “Ar trebui să fim fericiţi dacă va reveni interesul pentru România. Este important să reuşim să trezim interesul investitorilor străini, care să cumpere efectiv. O creştere a numărului tranzacţiilor sau a preţurilor nu va însemna neapărat o revenire a pieţei”, mai spune acesta. Perspectivele asupra anului viitor diferă însă de la agenţie la agenţie şi de la dezvoltator la dezvoltator. În timp ce reprezentanţii Cushman&Wakefield mizează pe sectorul industrial şi susţin că acesta este primul segment care îşi va reveni, cei de la DTZ Echinox mizează mai degrabă pe terenuri, despre care spun că au fost primele lovite de criză şi primele pentru care cererea va creşte.

În ceea ce priveşte segmentul rezidenţial, acesta va înregistra scăderi şi în anul următor, iar numărul de tranzacţii se va reduce în prima jumătate din 2010. Dan Ioan Popp, preşedintele companiei Impact Developer&Contractor, unul dintre principalii jucători de pe această piaţă, şi-a luat deja măsuri de precauţie. Acesta intenţionează să concedieze câteva zeci de oameni şi să ajungă la un efectiv de 120 de angajaţi, după ce, anul trecut, numărul acestora ajungea la circa 200.

În plus, acesta a anunţat că va micşora salariile în companie cu aproximativ 10-15% în 2010.

Pe segmentul de birouri, fenomenul de mutare a companiile dintr-o clădire într-alta pentru a-şi reduce cheltuielile va continua şi în 2010.