Revista presei 10.11.2010 – Cine se teme de autostrada made in China

0

Gândul: Taxa auto 2011: de la 91 la 32.000 de euro. Borbely: Avem nevoie de bani. taxa auto minimă va fi de 91 de euro, pentru un autovehicul Euro 5, cu vechime de 2 ani şi capacitatea cilindrică de 1.100 de centimetri cubi (cmc). Taxa maximă, de 32.000 de euro, va fi plătită, conform Mediafax, pentru înmatricularea unei maşini vechi de 20 de ani şi cilindree de 3.200 cmc. Dacă în ultimul caz majorarea este nesemnificativă, faţă de anul în curs (taxa în vigoare fiind de 30.720 de euro), va creşte cu până la 50% taxa în cazul maşinilor second-hand cel mai des comercializate: cele cu Euro 2 – Euro 4 şi capacitate cilindrică 1.400 cmc – 2.000 cmc, chiar dacă vechimea lor nu depăşeşte 1 an de zile!

România liberă: Cine se teme de autostrada made in China. România ar fi putut avea sute de kilometri de autostradă în plus, inclusiv un pod nou peste Dunăre dacă guvernele care s-au succedat de atunci şi-ar fi depăşit pudorile ar fi văzut interesul naţional şi ar fi acceptat oferta firmelor chineze de a construi şi finanţa proiecte de infrastructură în România. Argumente există: jumătate din primii zece constructori la nivel mondial sunt din China, această ţară are aproximativ 65.000 de kilometri de autostradă ( de cinci ori cât Germania şi aproape cât întreaga Europă) iar rezerva valutară a Chinei este de 2.000 de miliarde de dolari, statul chinez acordând împrumuturi cu dobânzi infime firmelor care investesc în afară.

Adevărul: Samsarii din imobiliare se mută în sectorul eolian. Investitorii care până acum doi ani umflau ca un balon piaţa imobiliară s-au îndreptat spre energiile regenerabile, sector unde creşterea este la fel de nesănătoasă, spun specialişti din domeniu. Statul român acordă stimulente importante investitorilor în energiile regenerabile, deşi nu se cunoaşte impactul acestora asupra sistemului energetic şi asupra facturii plătite de populaţie. Boomul din sectorul energiei eoliene, unde Transelectrica a primit cereri de racord la reţea pentru capacităţi care depăşesc de două ori potenţialul ţării, este extrem de periculos pentru sistemul energetic naţional şi pentru factura populaţiei la electricitate, a declarat Dan Gheorghiu, preşedintele Institutului pentru Studii şi Proiectări Energetice (ISPE).

ZF: Şomaj record în rândul absolvenţilor de facultate: 53.000 de licenţiaţi nu-şi găsesc un loc de muncă. Numărul absolvenţilor de studii superioare care primesc ajutor de şomaj a ajuns la aproape 53.000 în luna septembrie, nivel record înregistrat în ultimii 20 de ani, în condiţiile în care, anual, aproximativ 100.000 de români termină o facultate. „În prezent, absolvenţii din ultimii doi ani acceptă să se angajaze şi pe posturi care nu necesită o pregătire universitară, ci una liceală. La ultimult târg de joburi la care am participat erau trei tipuri de candidaţi cu studii superioare: tineri absolvenţi, şomerii de la stat şi persoane care mai aveau puţin până la pensie şi care nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă sub nicio formă”, susţine Mirela Marinescu, recruitment director în cadrul firmei de recrutare APT.

Capital: Cum te păcălesc firmele de telefonie mobilă cu telefoane ieftine. Deşi operatorii de telefonie mobilă se promovează adesea pe baza telefoanelor ieftine pe care le oferă clienților, nu sunt puţine cazurile în care acestea costă mai puțin în magazinele online.«În medie, viteza de reînnoire a telefoanelor mobile în România este de o dată la doi ani, influențată și de durata contractelor de abonament», spune Andrei Toma, product manager la Orange România. Iar când vine timpul pentru un nou mobil, prețul este întotdeauna un factor de decizie, chiar dacă nu este mereu cel mai important. Și, odată ce v-ați decis pentru un anumit model, de ce să nu încercați să obțineți cel mai bun preţde pe piaţă?

EVZ: După eoliene, vine boomul pe solar. Atraşi de o lege care recompensează din plin investiţiile în energie fotovoltaică, tot mai mulţi investitori au planuri în acest domeniu. Astfel, până acum, Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) a realizat studii pentru instalarea a 500-600 MW din surse fotovoltaice, a anunţat ieri şeful ISPE, Dan Gheorghiu. Dacă luăm în calcul că un MW fotovoltaic costă circa 4 milioane euro, atunci investiţiile aferente s-ar ridica la peste 2 miliarde euro. Numai pentru amplasarea unui MW e nevoie de 3 hectare de teren, susţin specialiştii.