Revista presei 12.11.2010 – Bătălia pentru Schengen: Ce câştigă România şi de ce nu ne vor străinii

0

Gândul: Banca Mondială desfiinţează în ultimul raport România, ţara cu un buget făcut după ureche, direcţionat politic, şi cu un Minister de Finanţe cu mai mulţi angajaţi decât în Anglia. Instituţia propune oficialităţilor de la Bucureşti soluţii punctuale pentru fiecare problemă. România are un buget cu venituri şi cheltuieli nerealiste care duce lipsă de credibilitate, cea mai mică absorbţie a fondurilor europene dintre ţările UE, o administraţie fiscală teritorială care creşte costurile de colectare şi care ar trebui înlocuită cu un sistem informatic bine pus la punct şi un call-center, se arată în evaluarea funcţională efectuată de Banca Mondială în sistemul de finanţe publice, în instituţii precum Ministerul de Finanţe şi ANAF. Documentul obţinut de GÂNDUL nu are caracter public şi este destinat bordului instituţiei şi oficialilor de la Bucureşti.

ZF: Bătălia pentru spaţiul Schengen: Ce câştigă România din aderare şi de ce sunt reţinute capitalele europene faţă de acceptarea Bucureştiului. Ce naşte atâta patimă şi opoziţie faţă de această aderare în rândurile unor politicieni europeni, până la urmă? Şi ce câştigă cetăţeanul român de pe urma aderării? Eliminarea vizelor a adus României libertarea de circulaţie în Europa. Aderarea la spaţiul Schengen presupune eliminarea controalelor de la frontierele interne ale celor 25 de state semnatare ale acordului, iniţiat în 1985 când Belgia, Germania, Franţa, Olanda şi Luxemburg au decis să creeze un spaţiu de circulaţie fără control.

Adevărul: România află la sfârşitul lunii dacă face parte din Proiectul South Stream. Dacă rezultatele studiului de fezabilitate vor fi pozitive, România şi Rusia vor semna un acord interguvernamental şi vor înfiinţa o companie mixtă. După mai mulţi ani de speculaţii privind participarea României la proiectul rusesc South Stream, Gazprom anunţă oficial că o decizie va fi luată în următoarele trei săptămâni. Oficialii gigantul rus şi cei ai Transgaz, transportatorul de gaze din România, au convenit în urma unei discuţii desfăşurate marţi la sediul companiei din Moscova să finalizeze până la sfârşitul acestei luni studiul care va stabili dacă este fezabil ca gazoductul să traverseze România.

Capital: Creditele pentru care banca îţi numără şi colegii de serviciu. Creditul pe cardul de salariu este unul dintre cele mai ieftine împrumuturi şi poate fi obţinut destul de repede. În plus, sumele pot ajunge şi până la echivalentul a 10.000 de euro, fiind cu atât mai mari cu cât angajatorul virează salarii pentru mai mulţi angajaţi.

România liberă: Cum se face un plan de criză. Investitorii străini au propus un set de măsuri pentru ieşirea din recesiune pe care – spre deosebire de Guvern – îl şi monitorizează. Lipsa de coordonare a autorităţilor este una dintre principalele piedici în calea propunerilor pentru redresare economică făcute de Consiliul Investitorilor Străini, spune preşedintele Consiliului, Mariana Gheorghe. CIS a propus luna trecută 80 de măsuri pentru relansarea economică a României, din care 12 principale.

Jurnalul: Refinanţarea, o soluţie imposibilă în prezent. Plafonarea comisionului de rambursare anticipată, una dintre cele mai importante măsuri din Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, a determinat tot mai mulţi români să se gândească la o refinanţare a creditelor contractate. De cealaltă parte, bancherii au intensificat concurenţa pentru a atrage cât mai mulţi clienţi, deşi nu par deloc să se grăbească să dea credite. Cu toate că există intenţii bune de ambele părţi realitatea arată că a refinanţa un credit, mai ales unul ipotecar, poate fi misiune imposibilă în acest moment. Explicaţia este cât se poate de simplă: căderea pieţei imobiliare face ca un imobil care acum doi ani a fost evaluat la 100.000 de euro acum să aibă o valoare de piaţă de 70-80.000 euro.