Revista presei 22.12.2010 – De ce nu ne vor în Schengen Franţa şi Germania

0

ZF – Blejnar, ANAF: Dispar peste 30% din administraţiile fiscale. Restructurarea la nivelul sectorului fiscal va duce la dispariţia a peste 30% dintre cele 424 de administraţii finan­ciare existente în teritoriu, urmând să existe şi disonibilizări la Garda Finaciară, Vamă şi Trezorerie, potrivit preşe­dintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar. „Probabil în ianuarie – februarie va începe procesul. Vor fi desfiinţate multe administraţii fiscale locale, dar nu cred că se va înjumătăţi numărul. Vor dispărea toate administraţiile financiare fără trezorerii.

Gândul: De ce nu ne vor în Schengen Franţa şi Germania. Amânarea e solicitată pe baza unor aşa-zise „carenţe ale situaţiei generale” a celor două state şi a unor ipotetice dis-funcţionalităţi ce ar afecta siguranţa sis-temului de supraveghere a frontierei Schengen, inclusiv accesul la datele gestionate prin Sistemul de Informaţii Schengen (SIS), notează MAE. Ţara noastră dispune de un sistem tehnic de ultimă generaţie de supraveghere a frontierelor (furnizat de concernul franco-german EADS) şi este deja, de la 5 noiembrie, conectată la SIS. „Prin urmare, este complet nefondat argumentul invocat referitor la un aşa-zis risc pentru securitatea internă a Uniunii care ar deriva din aderarea României (şi Bulgariei) la Schengen şi gestionarea acestor informaţii”, conchide MAE.

Adevărul: Ultimul producător de „Carpaţi”, sub sechestru. Halele de producţie ale fabricii de ţigarete de la Sfântu Gheorghe au fost închise după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a dispus executarea unei scrisori de garanţie bancară. Procedura aplicată la fabrica din Sfântu Gheorghe suspendă automat şi licenţa întreprinderii. Localnicii cred că nu mai este decât un pas până la închiderea fabricii. După mai multe lovituri luate în plin pe linie fiscală, prin creşterea continuă a accizelor şi taxelor, producătorii tradiţionali de „Carpaţi” au sucombat rând pe rând. Acum i-a sunat ceasul şi ultimului bastion al industriei autohtone procesatoare de tutun, fabrica de la Sfântu Gheorghe.

Capital: Ce întrebări ţi-ar pune Google dacă ai vrea să te angajeze. Să ajungi să lucrezi pentru Google este, probabil, visul multor tineri, mai ales a celor care au pregătire în domeniul IT. Mediul de lucru prietenos, notorietatea brandului și salariul mare au dus compania americană în topul celor mai râvniți angajatori. De curând, Google a anunțat că vrea să facă angajări în România. Nu demult, presa americană a publicat o serie de întrebări pe care Google le pune celor care vor să se angajeze în companie.

România liberă: Învingătorii şi învinşii bugetului pe 2011.  În zona protecţiei sociale a sănătăţii şi a activităţilor culturale statul va da cu 15% mai puţini bani. Împrumuturile luate de stat în ultimii ani cu scopul finanţării deficitului îşi spun şi ele cuvântul. Anul viitor se va plăti cu 22% mai mult pentru dobânzi decât în acest an. Pentru a face rost de bani în 2011, statul taie subvenţiile cu 10%, cheltuielile cu asistenţa socială cu 23% şi a scos din joben venituri mai mari din TVA cu 18% (5 miliarde de lei în plus), deşi nivelul acestei taxe a crescut în acest an cu doar 5%. Singurul impozit unde statul se aşteaptă la venituri mai mici e cel pe profit, care va aduce cu 0,8% mai puţini bani. Veniturile fiscale ale statului
vor creşte cu 18,68%