Revista presei 26.01.2011 – Ce autostrăzi au promis şi câţi bani au pus în buget pentru ele

0

ZF: Adevărata generaţie de sacrificiu – „decreţeii” care nu vor putea fi susţinuţi de generaţia 90. O societate care în 40 de ani de comunism a învăţat să ceară, să pretindă să i se dea de la stat este dificil de reformat. Dar şi aşa, marea problemă a României este că, dincolo de ce poate părea legitim din partea celui care pretinde – pensionarii cu pensii speciale sunt o astfel de categorie care a ieşit în prim-plan în ultimele zile -, nu se pune cu adevărat problema dacă merită să oferi un avantaj de la stat cu preţul prăbuşirii sistemului sau al compromiterii lui pe termen lung, spune profesorul Marian Preda, decanul Facultăţii de sociologie şi asistenţă socială, Universitatea Bucureşti.

Gândul: Ce autostrăzi au promis şi câţi bani au pus în buget pentru ele. Anul acesta, Transporturile au la dispoziţie, prin CNADNR, 1,42 mld. de euro pentru investiţiile în infrastructură, atât în drumuri naţionale, cât şi în autostrăzi. La un cost mediu de 7 mil. euro pe kilometru de autostradă, bugetul ar ajunge pentru proiecte în lungime totală de 200 km. În 2011 vor fi finalizaţi 117 noi kilometri de autostradă. Este vorba despre tronsoanele Cernavodă-Medgidia (19,25 km), Medgidia-Constanţa (31,5 km), Arad-Timişoara (32,25 km) şi centurile la nivel de autostradă Constanţa (22 km) şi Arad (12,25 km), conform datelor furnizate gândul de către CNADNR. Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, a declarat la finele anului trecut că Autostrada Soarelui, Bucureşti-Constanţa, va fi gata cu siguranţă până la finele acestui an.

Adevărul: Cei mai mediatizaţi realizatori TV. Mircea Dinescu, Radu Moraru, Stelian Tănase şi Gabriela Vrânceanu Firea au fost cei mai vizibili prezentatori ai emisiunilor de dezbatere în ultimele şase luni pe internet. Mutarea lui Moraru de la o televiziune la alta şi implicarea lui Stelian Tănase la şefia Realitatea au făcut ca aceste personalităţi să fie între cele mai mediatizate. Realizatorii de talk-show-uri sunt şi ei deseori subiecte de ştiri, dar nu datorită emisiunilor pe care le realizează, ci, de cele mai multe ori, prin evenimentele în care sunt implicaţi.

România liberă: Napoli – Constanţa, croazierele toxice ale Mafiei deşeurilor. Potrivit publicaţiei italiene L‘Espresso, mafia napolitană Camorra orchestrează o vastă operaţiune ilegală: numeroase cargouri descarcă în ţara noastră cantităţi uriaşe de deşeuri destinate, în acte, către alte state. Napoli se află din nou inundat de munţi de gunoaie, iar spectrul acestui pericol italian – containere de deşeuri provenind din Campania (provincia a cărei capitală este Napoli) trimise de Camorra – bântuie Glina, scrie L’Espresso. Nu ar fi pentru prima oară când cargouri descarcă ilegal în România deşeuri care figurează spre alte destinaţii. Nu ar fi pentru prima oară când o operaţiune aparent legală disimulează activităţi mafiote. Abia intrate în România, aceste deşeuri se volatilizează. În realitate sunt îngropate în fosele monstruoase unde se acumulează gunoaiele în putrefacţie de decenii.

EVZ: Plângere împotriva Gazprom pentru abuz de poziţie dominantă. Lituania a anunţat astăzi că a depus la Bruxelles o plângere împotriva grupului rus Gazprom, pe care îl acuză de abuz de poziţie dominantă şi presiuni asupra republicii baltice. Lituania şi Gazprom sunt în conflict în legătură cu un proiect al Vilniusului de a-şi reforma piaţa energetică, prin separarea activităţilor de producţie şi distribuţie de gaz conform legislaţiei europene.

Capital: Ce faci când rămâi fără bani în cont din cauza băncii. Situațiile de erori bancare suportate de clienți sunt în creștere. Avocații recomandă o analizare mai atentă a contractului, negocierea clauzelor cu băncile sau, în ultimă instanță, apelarea la autoritățile competente. Ramona Toncian a vrut să transfere, în urmă cu patru luni, suma de 8.000 de lei dintr-un cont de economii deținut la o bancă într-un alt cont, deschis la altă bancă. La efectuarea transferului, funcționarul bancar a greșit însă numărul contului. Astfel, banii au ajuns în contul altei persoane care, ulterior, a retras toată suma nou-apărută.