Revista presei 27.01.2011 – Noua generaţie de băieţi deştepţi din afacerea cu asfalt

0

ZF: Companiile austriece şi germane din România spun că vor mări salariile cu 8% anul acesta. Peste 1.000 de companii cu capital german şi austriac prezente pe plan local au spus că vor face în acest an o creştere salarială medie de 7,9%, arată rezultatele unui studiu efectuat de firma austriacă de executive search Kienbaum, realizat în perioada aprilie-august 2010.

România liberă: Noua generaţie de băieţi deştepţi din afacerea cu asfalt. Incapabil să facă ordine în contractele cu regii asfaltului, Ministrul Transporturilor a decis obligativitatea contractelor „FIDIC”, care permit constructorilor să obţină mai mulţi bani după câştigarea contractelor. Până acum din cauza acestor contracte, statul a pierdut sute de milioane de euro. Contractele semnate de Ministerul Transporturilor şi companiile subordonate în cons¬trucţia de şosele, căi ferate etc., în valoare de peste 240.000 de euro, adică marea majoritate a lucrărilor din domeniu, vor trebui întocmite după modelele recomandate de către Federaţia Internaţională a Inginerilor în Consultanţă (FIDIC)

Gândul: Locuri de muncă în 2011. Ce joburi se caută. Românii cu experienţă în vânzări au cele mai mari şanse de angajare anul acesta, potrivit site-ului de recrutare myjob.ro. Este al patrulea an la rând în care norocul este de partea lor, cu cele mai multe oferte de muncă disponibile, explică reprezentanţii site-ului. Numai luna aceasta, ei au la dispoziţie circa 700 de joburi, adică aproximativ 3% din cele aproximativ 22.000 de posturi anunţate de angajatori la început de an. Oferta este variată, de la agenţi de vânzări în telecom şi reprezentanţi specializaţi în aparatură medicală la consilieri de servicii financiar-bancare sau în sectorul auto.

Capital: Ce interese au chinezii în România. Chiar dacă ar aduce bani mulți și ieftini, un acord de finanțare cu China este un paliativ pentru economie: fără capitalul de încredere dat de FMI, investitorii ar uita complet de România. Condițiile severe ale acordului cu FMI sunt costisitoare social și, implicit, electoral. De aceea, orice alternativă pare tentantă. Ideea unei înțelegeri cu China, pe principii similare, a găsit imediat adepți. Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat tranșant că nu este de acord ca România să se mai împrumute de la FMI. În favoarea acestei reorientări sunt vehiculate atât avantajele – dobânda mică, restricțiile puține, cât și alinierea României la noile tendințe care prefigurează China ca viitorul lider economic.

EVZ: Statul ia la trântă companiile petroliere. Fiscul va demara controale amănunţite la companiile petroliere, la solicitarea premierului Emil Boc, după ce un raport preliminar arată că preţul carburanţilor a crescut nejustificat în 2010. În plus, aceste scumpiri nu sau reflectat în profituri majorate, aşadar nici în banii colectaţi de stat, potrivit unui raport al Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Adevărul: Doar creditele în valută îi mai atrag pe români. Soldul împrumuturilor în euro, dolari şi franci elveţieni contractate de populaţie au crescut cu 6,4% în 2010. Cel în lei a scăzut cu 7,5%. Românii care s-au încumetat să se împrumute în 2010 au contractat credite în valută, în special pentru locuinţe. În plus, dobânzile mai mici la euro sunt un alt motiv.