Revista presei economice, luni, 14 ianuarie

Chiriile, de 15 ori peste inflatia din 2007, titrează Business Standard. Chiriile s-au dublat, uleiul s-a scumpit cu aproape 50%, pretul legumelor si al fructelor a crescut cu aproape o treime. Acestea sunt doar cateva dintre scumpirile care au avut loc anul trecut, din decembrie 2006 pana in decembrie 2007, informeaza Institutul National de Statistica (INS). Exista si produse care s-au ieftinit. Cea mai mare ieftinire au cunoscut-o medicamentele, care au costat cu circa 7% mai putin la sfarsitul anului trecut fata de finele anului 2006. Citeşte articolul aici.

Din Business Standard mai aflaţi că Ford şi-a adus primii oameni la Craiova. Constructorul american Ford, care a incheiat anul trecut cu autoritatile romane un contract de preluare a Daewoo Automobile Romania (DWAR), a trimis la Craiova echipe de specialisti care sa organizeze productia pentru un nou model, inainte de acordul Comisiei Europene pentru preluarea uzinei, au declarat pentru Business Standard surse din conducerea DWAR. Citeşte mai mult.

ING si Allianz ar putea fi scoase de la loteria pensiilor obligatorii, anunţă Cotidianul. Cele doua fonduri ar pierde in jur de 250.000 de clienti daca arbitrul pietei de pensii private va schimba modalitatea de distribuire a celor care nu si-au ales fondul de pensii pina pe 17 ianuarie. Arbitrul pensiilor private obligatorii (pilonul II) vrea sa modifice norma care prevede distribuirea aleatorie a romanilor, pentru a limita concentrarea excesiva a pietei. „Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) va lua in calcul modificarea normei referitoare la distribuirea aleatorie a romanilor intrati la loterie, astfel incit acestia sa fie distribuiti catre fonduri cu o cota de piata sub 20%, pentru a se limita concentrarea excesiva a pietei“, a declarat Ion Giurescu, vicepresedintele CSSPP.Mai mult, aici.

Romgaz vrea sa intre in subsolul Asiei Centrale, mai scrie Cotidianul. Producatorul de gaze Romgaz Medias ar putea sa se implice in extragerea de gaze naturale din Asia Centrala prin concesionarea de cimpuri gazifere sau prin dezvoltarea de depozite subterane pentru inmagazinare, a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) Viorel Palasca. De interes maxim este Turkmenistanul, iar in acest sens, o delegatie mixta formata din reprezentanti ai Ministerului Economiei si Finantelor si ai producatorului de gaze se va deplasa in tara asiatica pentru a identifica posibilitati de colaborare in proiecte energetice. Citeşte.

Bancile straine forteaza scaderea leului in fata euro, informează Ziarul Financiar. Bancile straine cu expuneri mari pe leu pariaza pe deprecierea monedei romanesti in urmatoarele luni, inclusiv alimentand cu stiri alarmiste privind evolutia inflatiei si a deficitului de cont curent pentru urmatoarele luni. Barclays, una dintre cele mai mari banci londoneze, vede cursul urcand la 3,75 lei pentru un euro si recomanda clientilor sa „ia pozitii short pe leu”, adica sa vanda moneda. Britanicii considera ca leul mai are loc de pierdut (pana la atingerea nivelului-tinta de 3,75 lei pentru un euro) si se asteapta ca acesta sa fie aparat de BNR fie prin majorari de dobanda, fie chiar prin interventii pe piata valutara. Continuarea, aici.

Preţul gazelor furnizate populaţiei ar putea creşte cu 20%, dă de ştire Gândul. Preţul gazului natural furnizat consumatorilor casnici ar putea creşte în perioada următoare cu 20%, susţin surse din sistemul energetic, citate de Gândul. Decizia de majorare va fi luată de Autoritatea Naţională de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) în această lună. La sfârşitul anului trecut reprezentanţii ANRE au de­clarat că preţul gazelor va creş­te semnificativ în special datorită majorării preţurilor de import. Află mai mult.

Fondurile de pensii nu vor garantarea randamentelor, scrie Adevărul. Dacă vor fi obligaţi să acopere rata inflaţiei, administratorii vor trebui să-şi schimbe gradul de risc al investiţiilor Fondurile de pensii nu sunt de acord cu o garantare a randamentelor cu rata inflaţiei, principalul lor argument fiind că acest sistem nu se aplică nici în alte ţări ale Europei. Membrii societăţii civile vor o garantare cu rata inflaţiei şi avansează ca soluţie emiterea de titluri de stat corelate cu indicele inflaţiei. Citeşte.

În Gardianul citiţi cum chiriile locuintelor din Bucuresti au ajuns la nivelul marilor metropole europene. Bucurestenii au ajuns sa plateasca printre cele mai mari tarife din Europa pentru locuintele inchiriate. Reprezentantii pietei se asteapta la o noua majorare påna la mijlocul anului, ca urmare a scumpirii creditelor acordate de bancile comerciale. Continuarea, aici.

Franta a depasit Marea Britanie în ceea ce priveşte P.I.B.-ul, anunţă Evenimentul Zilei. Produsul Intern Brut (PIB) al Marii Britanii a scazut sub cel al Frantei pentru prima data dupa 1999, in urma reducerii cotatiei lirei sterline, economia britanica coborand pe pozitia a sasea la nivel mondial, potrivit „Financial Times”. Citeşte aici această ştire.

CFR Marfa renunta la Standard&Poor’s, titrează România Liberă. Compania CFR Marfa, controlata integral de stat, a renuntat la serviciile Standard&Poor’s, deoarece considera ca agentia de rating a fost exagerat de severa in evaluarile sale financiare. CFR Marfa a reusit sa rascumpere la timp o transa a unei emisiuni de eurobonduri, printr-un imprumut sindicalizat si proprietarul-stat intentioneaza sa listeze compania la Bursa de Valori Bucuresti. Află mai mult.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed