Revista presei internaționale – Euro se întoarce în zona de pericol

0

Perspectiva unui haos politic determinat de incapacitatea formării unui nou guvern „împinge Grecia mai aproape de ieşirea din euro” constată The Independent, în timp ce Washington Post avertizează că atunci când banii se vor termina, Atena va fi nevoită să tipărească drahme, întorcându-se astfel la vechea ei monedă. Riscul pare a fi unul destul de apropiat având în vedere că ziarul grec Kathimerini avertizează că statul elen mai are bani doar până la sfârşitul lunii iunie.

 

Agenţia Fitch, citată de cotidianul grec Isotimia, declară însă că o eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar fi una gestionabilă şi nu ar însemna sfârşitul monedei comune. Totuşi noul test la care Europa este supusă reanimă îngrijorările cu privire la fragilitatea Uniunii Monetare Europene, remarcă Wall Street Journal. Publicaţia germană Der Spiegel vine cu noi dezvăluiri din care reise că părinţii monedei euro au ştiut de la bun început despre defectele noii construcţii, cum ar fi faptul că din motive politice au fost primite ţări care nu erau încă pregătite sau că o monedă comună nu poate supravieţui pe termen lung fără a avea în spate şi o uniune politică. Liderii europeni par însă hotărâţi să discute mijloacele de relansare a creşterii economice, anunţând organizarea unei reuniuni extraordinare pe această temă, notează La Libre Belgique.

 

„Poate însă Europa să ajungă la un acord economic?” se întreabă Washington Post şi avertizează că sentimentul de înverşunare în plină dezvoltare printre cetăţenii europeni îi obligă pe liderii UE să găsească urgent o soluţie credibilă pentru revigorarea economiei. În ceea ce ne priveşte, România evită o criză politică şi sancţionarea de către pieţele financiare, notează La Tribune, comentând învestirea noului guvern de la Bucureşti. Publicaţia franceză scrie că datorită unei largi majorităţi parlamentare, guvernul român va putea continua reformele, ajustate cu măsuri de corectare a „nedreptăţilor sociale” provocate de austeritate.

 

Însă Financial Times se întreabă dacă va putea Guvernul Ponta „să menţină traiectoria mai generoasă, pe care o propune în lumina presiunilor interne – şi a disputelor referitoare la austeritate care iau acum amploare în alte părţi din Europa”. Prestigioasa publicaţie economică avertizează că un risc suplimentar îl reprezinta criza din Grecia cu care România are puternice legături comerciale şi bancare şi că din această cauză s-ar putea ca la Bucureşti să fie, ca şi la Atena, o lungă vară fierbinte şi plină de năduşeli” conchide Financial Times. În sfârşit, în perspectiva marii „finale spaniole” de la Bucureşti, El Mundo titrează „Bucureştiul se pregăteşte pentru sărbătoarea roşu-albă”.

 

„Arena Naţională este pregătită. Zeci de operatori termină de făcut ultimele retuşuri în gigantica zonă VIP din interior. La intrare, două panouri gigantice îi întâmpină pe suporterii fiecărei echipe – zone de primire stabilite de UEFA pentru o confruntare de asemenea importanţă” şi asta „pentru că se doreşte o finală perfectă”, comentează publicaţia spaniolă.