Revista presei internaţionale de business, 21 septembrie

Guvernul britanic refuză să colaboreze cu justiţia americană în cadrul anchetei pentru corupţie ce vizează grupul britanic BAE Systems, relatează The Guardian. Cotidianul precizează că ministrul britanic de interne, Jacqui Smith, nu a răspuns încă unei cereri de asistenţă judiciară emisă de Statele Unite. Dacă o acceptă, cerea i-ar pune în contact pe anchetatorii americani cu Serious Fraud Office (SFO) din Marea Britanie, care a efectuat diverse anchete legate de BAE în legătură cu presupuse comisioane în cadrul unor vânzări de armament pentru România, Africa de Sud, Tanzania, Chile, Qatar şi Cehia. Potrivit The Guardian, anchetatorii americani sunt convinşi că Marea Britanie obstrucţionează ancheta.

Banca de investiţii Goldman Sachs a anunţat că a reuşit să evite efectele crizei ipotecare asupra conturilor sale, astfel încât, în primele nouă luni ale exerciţiului fiscal, a câştigat 8,241 miliarde dolari, cu 31 la sută mai mult faţă de exerciţiul anterior, scrie The Times.  Odată cu publicarea rezultatelor corespunzătoare trimestrului al treilea, încheiat la 31 august, s-a observat că datele financiare ale celei mai mari bănci mondiale de investiţii au depăşit aşteptările analiştilor, care preconizau că banca, la fel ca şi competitorii săi, va resimţi criza ipotecară din Statele Unite ale Americii. Încasările grupului în primele nouă luni s-au majorat cu 25 la sută, până la 35,246 miliarde dolari, impulsionate în special de comportamentul companiei în cel de-al treilea trimestru. Astfel, numai în trimestrul al treilea, profitul grupului a crescut cu 79 la sută, până la 2,806 miliarde dolari, iar încasările cu 63 la sută, până la 12,334 miliarde dolari.

Dolarul a ajuns ieri la cel mai scăzut nivel istoric faţă de euro şi la paritate cu moneda canadiană, slăbit de estimările că reducerea semnificativă a ratei dobânzii de politică monetară din Statele Unite ar putea atrage noi scăderi ale dobânzilor de referinţă pe piaţă, scrie The New York Times. Euro a depăşit şi nivelul de 70 de pence faţă de lira sterlină, pentru prima dată în ultimul an şi jumătate. Dolarul canadian a ajuns, pentru scurt timp, la paritate faţă de dolarul american, susţinut de preţul ridicat al mărfurilor, de starea bună a economiei Canadei şi de temerile privind o temperare a creşterii economice în SUA.

Fortis NV, una din cele trei bănci care s-au unit în încercarea de a prelua ABN Amro Holding NV, a anunţat că intenţionează să demareze o majorare de capital destinată actualilor acţionari prin care să strângă 13,2 miliarde euro pentru a finanţa cea mai mare achiziţie derulată vreodată în sectorul bancar, scrie The Wall Street Journal. Fortis a precizat că cele 896.181.684 noi titluri vor fi vândute la un preţ de 15 euro pe acţiune, un preţ suficient de mic pentru a garanta interesul investitorilor. Începând cu data de 25 septembrie, actualii acţionari Fortis vor putea că cumpere două noi acţiuni pentru fiecare trei pe care le deţin.

Statele Unite ale Americii au anunţat că vor lua noi măsuri pentru a creşte lichiditatea în piaţa creditelor şi vor supraveghea atent piaţa financiară globală, pentru a preveni alte şocuri, relatează Financial Times. Hank Paulson, secretarul Trezoreriei SUA, a afirmat că americanii care au credite ipotecare, protejaţi de Guvern, ar putea juca un rol important în îmbunătăţirea condiţiilor de creditare. Paulson a spus, de asemenea, că administraţia Bush a apelat la asistenţă internaţională în sistemul bancar, în urma crizei de pe pieţa creditelor, mai scrie FT.

Vicepreşedintele grupului american Mattel a recunoscut vineri, la Beijing, că un defect de proiectare a fost la originea retragerii de pe piaţă a jucăriilor şi a cerut scuze chinezilor, scrie Le Monde. „Este foarte important ca toată lumea să înţeleagă că majoritatea produselor retrase aveau un defect de proiectare de la Mattel şi nu o problemă de care erau responsabili fabricanţii chinezi”, a declarat Thomas Debrowski, vicepreşedintele celei mai mari companii producătoare de jucării din lume, adresându-se directorului Agenţiei chineze pentru Controlul Calităţii. „Mattel îşi asumă întreaga responsabilitatea în urma retragerilor şi aş vrea să îmi cer scuze personal de la voi, de la poporul chinez şi de la toţi consumatorii care au cumpărat jucăriile pe care le-am fabricat”, a adăugat Debrowski.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed