Revista presei internaţionale, marţi, 1 iulie

0

Din cotidianul Financial Times aflăm despre problemele pe care Banca Centrală Europeană le are de înfruntat, după ce inflaţia pe luna iunie a atins 4%. În acelaşi timp, indicele global Jeffrey Reuters, un reper pentru preţuri la bunuri precum petrol, porumb sau cupru, a urcat până la nivelul record de 467.60 de puncte, o creştere de 30.4 puncte pe primele şase luni.

Până acum, cea mai mare apreciere a acestui indicator, s-a produs în cursul crizei petrolului din 1973, cu 30.2 puncte. Reprezentanţii guvernelor la nivel european atrag însă atenţia asupra măsurilor de combatere a inflaţiei care ar putea fi iniţiate de către BCE începând de joi. Premierul spaniol , Jose Luis Rodriguez Zapatero este de părere că Banca Centrală Europeană ar trebui să dea dovadă de flexibilitate, având în vedere că scumpirile sunt generate de preţul la petrol şi nu de cerere din partea consumatorului. În acelaşi timp, ministrul francez al finanţelor, Christine Lagarde a declarat că în momentul de faţă, majorarea semnificativă a dobânzii cheie nu ar fi tocmai cea mai prudentă abordare.

O poziţie similară a fost exprimată şi de către omologul acesteia de la Berlin, Peer Steinbrueck. El crede că scumpirea creditului ar constitui un mesaj greşit care nu ar face decât să afecteze şi mai mult ritmul de creştere economică în zona euro.

Warner Music se decide pentru Nokia, este un alt titlu din Financial Times. Serviciu mobil de muzică al producătorului finlandez a înregistrat o victorie importantă, prin co-optarea Warner Music, cea de-a treia casă de discuri la nivel global. Momentan, trei dintre primii patru jucători din industrie au decis în favoarea Comes with Music, serviciul ce va fi lansat de Nokia în cursul acestui an. Cei care vor cumpăra telefoanele care beneficiează de acest serviciu, vor putea descărca timp de un an, toată muzica din arhica Universal, Sony BMG şi Warner.

„Banca pentru reglementării internaţionale se aşteaptă la noi turbulenţe financiare”, titrează The Guardian la secţiunea economică. În raportul anual al influentei instituţii internaţionale se arată că înăsprirea condiţiilor de creditare şi turbulenţele internaţionale sunt de fapt rezultatul unor probleme de fond mult mai adânci. Potrivit documentului, dezechilibrele de pe pieţele financiare vor continua, chiar dacă ceea ce a fost mai greu pare să fi trecut. În raport se mai menţionează că, pe termen mediu, economia globală se va confrunta cu o încetinire a ritmului de creştere şi cu presiuni inflaţioniste temporare.

Din Handelsblatt aflăm că furnizorul de componente auto Continental mizează pe motoarele electrice. Pe deasupra, Conti pare să-şi piardă încrederea în varianta diesel, având în vedere perspectivele slabe care seîntrevăd pentru acest tip de motorizare pe piaţa americană. Compania pariază în schimb pe tehnologia electrică şi este în căutare de parteneri pentru producţia la scară largă de baterii.

Acţiunile Lehman Brothers ating minimul ultimilor 8 ani, titrează cotidianul The Wall Street Journal. Cotaţia bursieră a băncii de investiţii americane a atins ieri cel mai scăzut nivel din 2000 şi până acum, pe fondul unui nou val de speculaţii potrivit cărora banca ar avea mari probleme. Investitorii au început din nou să invoce posibilitatea vânzării Lehman pentru un preţ derizoriu.

Chiar dacă acţiunile băncii au scăzut cu 11%, potrivit unor surse apropiate companiei nu se pune problema unui gest disperat şi nici nu este vorba de deprecieri de active suplimentare. Directorul executiv Richard Fuld încearcă din răsputeri să împrăştie zvonurile negative şi să păstreze independenţa celei de-a cincea bănci de investiţii. Potrivit analiştilor, acest lucru este dificil de realizat, având în vedere problemele pe care Lehman le-a avut de înfruntat în ultima perioadă. Printre acestea se numără o pierdere trimestrială de 2,8 miliarde de dolari, nevoie îmbunătăţirii bazei de capital cu 6 miliarde de dolari sau destituirea preşedintelui şi al directorului financiar în cursul lunii iunie.

Tot din The Wall Street Journal mai aflăm că Departamentul pentru Justiţie a cerut ieri unui tribunal federal să someze UBS să pună la dispoziţie numele tuturor clienţilor care au apelat la serviciile băncii elveţiene pentru a eluda fiscul american. Solicitarea vine pe fondul investigaţiei lansate de autorităţi înlegătură cu evazionismului practicat de către clienţii bogaţi, care ar fi abuzat prin intermediul UBS, de legea secretului bancar din Elveţia. Solicitarea formulată ieri este menită să determine banca să coopereze cu justiţia americană.

„Acţiunile Trinity Mirror au înregistrat ieri deprecieri record”, titreauză The Times la secţiunea economică. Scăderile au survenit după ce reprezentanţii publisherului Daily Mirror au anunţat că încasările din publicitate au scăzut în lunile mai şi iunie cu 12 şi respectiv 14 procente. Deteriorarea rapidă, cea mai acută de la atacurile din 11 septembrie, reflectă starea economiei britanice şi austeritatea care începe să se instaureze la nivelul bugetelor de marketing.

Din Wirtschaftsblatt aflăm că atât TRW cât şi Siemens îşi închid sau îşi vând unităţi de producţie în Austria. Producătorul de centuri de suguranţă pentru industria auto americană, TRW, va sista producţia la fabrica din Salzburg până la sfârşitul acestui an. Motivele invocate sunt costurile prea mari la materiiloe prime dar şi preţul centurilor de siguranţă, care în ultimii ani a fost în continuă scădere.

La fabrica din Salzburg-Bergheim lucrează peste 500 de angajaţi. În acelaşi timp, în urma deciziei luată ieri de către consiliul de administraţie al Siemens, urmează să fie vândute părţi ale facilităţilor de producţie din Linz, Viena şi Siegendorf. Mutarea este parte a unui proces de management buy-out iar conducerea concernului nu ia în calcul disponibilizări importante.