Revista presei interne 04.06.2010 – Cum îşi multiplică veniturile cameleonii birocraţiei

0

Compania de construcţii Romstrade din Giurgiu, controlata de Nelu Iordache, a inregistrat anul trecut un profit net de 133,9 mil. lei (31,6 mil. euro), dublu fata de anul precedent, chiar daca sectorul constructiilor a scazut cu 17% anul trecut, pentru ca a avut in derulare mai multe contracte castigate in 2008, scrie Ziarul Financiar.

Businessul Romstrade a crescut in conditiile in care Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a avut un buget record pentru ultimii cinci ani, investind aproape 1,2 mld. euro pentru construirea de autostrazi si reabilitarea de drumuri nationale.

Romstrade a castigat in perioada 2007-2009 in parteneriat sau in mod direct contracte cu statul in valoare de 600 mil. euro, cel mai mare fiind reabilitarea drumului Transalpina pe o lungime de 148 km dintre Transilvania si Oltenia, contract de 385 mil. euro.

Capital scrie despre investiţiile de un miliard de euro planificate în comuna giurgiuveană Adunaţii Copăceni. Printre acestea se numără un aeroport, mai multe fabrici, un stadion şi hoteluri.

Omul de afaceri Nelu Iordache (43 de ani), patronul operatorului aerian low-cost Blue Air şi al companiei Romstrade, va începe, în primăvara anului viitor, în localitatea Adunaţii Copăceni, construcţia primului aeroport privat din România, o investiţie estimată la 600-700 de milioane de euro, a declarat, pentru Capital, Ion Tache, primarul comunei. Aeroportul va fi amplasat pe un teren cu o suprafaţă de 300 de hectare, iar potrivit primarului, 85% din acesta a fost deja achiziţionat.

România Liberă: În partea de sus a ierarhiei birocratice, secretarii de stat şi consilierii îşi multiplică veniturile prin participarea în consilii de administraţie sau comisii. În partea de jos, funcţionarii şi personalul contractual împart sporuri şi stimulente. Chiar şi un şofer poate lua, sub formă de stimulente, trei salarii pe lună.

Un exemplu: „şoferul-minune” care a avut în aprilie venituri nete de 4.050 de lei a primit aceşti bani cu respectarea prevederilor legale şi a Legii salarizării unice, adoptată la începutul anului de Guvernul Boc, arată informaţii din cadrul Ministerului Muncii. Conform oficialilor acestui minister, este vorba de fostul şofer personal al ministrului, el aflându-se din noiembrie în concediu medical.

Românii cu apartamente libere la malul mării profită din plin de sosirea verii ca să-şi crească veniturile. Internetul şi ziarele sunt pline de anunţuri de închiriere, iar tarifele sunt mai mici decât la hotel, relatează Gândul. Între 70 şi 120 de lei pe zi, în medie, costă închirierea unei camere „la particulari” în sezonul estival. La hotel, tarifele medii variază între 50 şi 200 lei pe zi de persoană, sumă ce include şi micul dejun, potrivit unor site-uri specializate consultate de Gândul.

Proprietarii de malluri care au luat în urmă cu doi-trei ani bani de la bănci pentru a construi sau cumpăra centre comerciale sunt acum în impas, relatează Jurnalul.ro. Nu mai pot să-şi achite ratele. Pe de-o parte, chiriile la spaţiile comerciale au scăzut dramatic, pe de altă parte, există malluri mai ales în ţară în care mai mult de jumătate din spaţiile comerciale sunt goale.

În plus, valoarea proprietăţilor comerciale a scăzut de două-trei ori, iar băncile se văd în dificultate să accepte refinanţarea creditului pe o perioadă mai mare. Însă, un proprietar de mall are acum probleme chiar şi cu plata principalului aferent creditului care a asigurat ridicarea centrului, de aceea aceştia negociază cu instituţiile finanţatoare reeşalonarea rambursării principalului sau chiar acordarea unei perioade de graţie, spun analiştii imobiliari.