Revista presei interne 1 decembrie 2009 – Unde găseşti chilipiruri de Crăciun: brazi reduşi cu 40% şi Moşi de criză, la 50 de lei

0
Ziarul Financiar titreaza aproximativ 4.000 de medici au plecat sa lucreze in strainatate din 2007 si pana in prezent, potrivit statisticilor Colegiului Medicilor din Romania, ceea ce inseamna trei specialisti pe zi. „Este vorba de medicii care au informat Colegiul, insa cifra poate fi mult mai mare”, a spus Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. El estimeaza ca celor 4.000 de medici despre care se stie sigur ca lucreaza in afara li se adauga aproximativ 1.000 care au plecat inainte de intrarea Romaniei in UE, doar ca acestia nu sunt inregistrati in nicio statistica.

Gardianul scrie ca autostrada Bechtel se inaugureaza neterminata si cu restrictii de viteza. Cei 42 de kilometri din autostrada Transilvania care vor fi inaugurati, astazi, de premierul Emil Boc si ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, nu sunt finalizati si nici verificati in laboratoarele de specialitate din Compania de Autostrazi. In cazul in care soferii vor avea la dispozitie cei 42 km de autostrada, de la intrarea in Turda påna la Gilau, acestia nu vor putea sa circule cu mai mult de 100 km/ora, din cauza restrictiilor de viteza impuse. Pe cei 42 km de autostrada nu s-au terminat de montat parapetii si indicatoarele rutiere si nu este finalizat nici un pasaj, desi astazi este inaugurarea.

Câteva mii de angajaţi la stat au ales să vină la serviciu şi în zilele de concediu fără plată, scrie Evenimentul Zilei. Ei nu vor fi recompensaţi. Mai multe categorii de bugetari au ales să lucreze şi în cele patru zile de concediu fără plată, impuse de guvern pentru a reduce cheltuielile în noiembrie. Este cazul angajaţilor din primării şi administraţii financiare, al poliţiştilor şi al unor cadre didactice. Aceştia riscă însă să rămână fără niciun fel de compensare pentru „munca voluntară” prestată.  Asta întrucât, potrivit Codului Muncii, sunt considerate ore suplimentare doar cele efectuate la cererea angajatorului.

Bradul natural pitic, de import, costă sub 100 de lei, iar cel artificial cu aproape 2.000 de crenguţe se vinde pe internet cu 720 de lei. Pentru 70 de lei te conversezi o jumătate de oră cu Moş Crăciun şi consoarta, chiar în ziua de Ajun, notează Gândul. Mulţi dintre brazii de Crăciun din iarna aceasta sunt mai ieftini decât cei de anul trecut. Vorbim numai despre ofertele de pe internet, cu marfă de import, căci în pieţe n-a apărut încă nimic. Unul dintre chilipirurile ofertei online e bradul pitic de un metru, la nici 100 de lei. Anul trecut, un brad ca acesta costa 140 de lei. A sosit direct din Caucaz şi face parte din specia Abies Nordmanniana, printre cele mai populare de Crăciun. Are acele dese, iar coroana seamănă cu o piramidă. Şi nici nu înţeapă, fiindcă acele sunt rotunjite la vârf. Pot să creeze senzaţia că sunt pictate, căci pe o parte sunt verde închis, iar pe alta au două dungi alb-albăstrui. Eticheta zice că rezistă în casă şi trei săptămâni, fără să se usuce sau să rămână fără ace. Se îngrijeşte pulverizând zilnic particule speciale pe coroană. La cumpărare, firma recomandă ca înălţimea bradului să fie cu 30 de centimetri mai mică decât cea a camerei.

Statul şi companiile au tot mai puţine locuri de muncă vacante, iar angajatorii anunţă că vor continua să reducă numărul de salariaţi până la primăvară, informează Adevărul. Suntem în al patrulea trimestru consecutiv de scădere a locurilor de muncă vacante, fenomen răspândit în toate sectoarele economiei, arată statisticile oficiale. Datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată, pe de-o parte, scăderea cu 1,26% a volumului de locuri de muncă vacante în trimestrul III din 2009 faţă de aceeaşi perioadă din 2008, iar de cealaltă parte menţinerea pesimismului managerilor în legătură cu evoluţiile din perioada imediat următoare.