Revista presei interne 11.05.2010 – Superbugetarii care scapă de tăierea salariilor

0
Gandul scrie despre superbugetarii care scapă de tăierea salariilor. Pentru că, oficial, nu sunt bugetari, angajaţii companiilor de stat ar putea scăpa de reducerea cu 25% a salariilor, chiar dacă, în unele cazuri, câştigurile sunt de invidiat şi pentru mediul privat. Autorităţile vor să-i „roage” să accepte tăierea lefurilor.

• Pentru că oficial nu sunt bugetari, angajaţii companiilor de stat scapă de salariile tăiate . Ministrul Finanţelor spune că există „posibilitatea” aplicării unei „taxe de solidaritate”, până atunci oficialii guvernamentali vor să-i „roage” pe superbugetari să-şi micşoreze singuri salariile.

Statul ar economisi 800 de milioane de euro daca ar reduce cu 25% salariile angajatilor din companiile sale, care oricum sunt duble fata de media economiei. Unde se duc miliardele statului, se intreaba Ziarul Financiar. Statul ar economisi 800 de milioane de euro daca ar taia 25% din salariile angajatilor din companiile si regiile sale, care oricum in multe cazuri sunt cel putin duble fata de salariul mediu pe economie. De cand au fost anuntate taierile de salarii, dezbaterea s-a axat numai pe bugetari, fara a fi luati in calcul si cei peste 243.000 de angajati din companiile statului si regiile autonome. Statul cheltuieste peste 3,2 miliarde de euro pe an pentru salariile celor angajati in companiile si regiile sale, arata un calcul realizat de ZF.

Ce ne aşteaptă dacă Guvernul o dă în bară, relateaza Romania Libera. Potrivit scenariilor guvernamentale, România este la doar doi ani distanţă de situaţia Irlandei şi la patru ani de cea a Greciei. Fără tăieri de cheltuieli, datoria publică a României ar urma să ajungă la 62% din PIB până în 2012, a spus premierul Emil Boc, spulberând astfel mitul că România s-ar bucura încă de avantajele unui grad redus de îndatorare bugetară. Potrivit Eurostat, după trei ani de stagnare, la 12-13%, datoria publică a explodat în 2009 până la 23,7% pe final de an. Datele rectificate ulterior de Ministerul Finanţelor indică o datorie de 30,14% la sfârşitul anului 2009, care ulterior a scăzut până la 28,77% la sfârşitul lunii februarie.

Ce facem cu bugetarii disponibilizaţi, titreaza Curierul National. Personalul din sectorul public ar trebui să scadă pe termen mediu cu 250.000 de salariaţi, cam cu cât a fost suplimentat în perioada 2006-2008, a declarat ieri şeful misiunii FMI de evaluare a acordului, Jeffrey Franks. „În ultimii trei ani, mai precis între 2006 şi 2008, sectorul public a crescut cu 250.000 de angajaţi. Pe termen mediu trebuie să revenim aici (să ne întoarcem la nivelul din 2006 – n.r.). Nu e nevoie să se facă într-un singur an, reducerea poate fi făcută pe o perioadă de mai mulţi ani”, a spus Franks, într-o conferinţă de presă.

Investitorii imobiliari: «Vom vedea în curând primele malluri executate de bănci», precizeaza Capital.ro. Confruntate cu scăderi drastice ale vânzărilor şi cu tot mai multe spaţii goale, centrele comerciale din sudul Capitalei sunt forţate să se repoziţioneze, într-un moment în care analiştii pieţei se aşteaptă la primele falimente şi la începerea executărilor de către băncile finanţatoare. În aceste condiţii, retrogradarea la rangul de mall de cartier nu mai pare o idee atât de rea.