Revista presei interne 11.08.2010 – Băncile agaţă clienţi pe Facebook şi Twitter

0

Cu un salariu dublu, polonezii şi cehii au preţuri ca în România, scrie Ziarul Financiar. Un român care ar vrea să se mute în unul dintre statele membre ale UE din Europa Centrală şi de Est nu ar plăti mai mult pentru cheltuielile de zi cu zi, însă probabil ar avea un salariu mai bun. Astfel, în aceste ţări preţurile nu diferă semnificativ, însă salariile variază puternic, creând astfel discrepanţe între standardele de viaţă ale populaţiei. Dacă un român plăteşte, spre exemplu, în medie, 4,82 euro pentru un bilet la cinema, pe polonezi îi costă aproximativ la fel – 4,83 euro, potrivit Numbeo.com, cea mai mare bază de date gratuită de pe internet referitoare la costurile vieţii şi ale proprietăţilor.

Băncile agaţă clienţi pe Facebook şi Twitter, relateaza Evenimentul Zilei. Pe reţelele de socializare şi-au făcut de puţin timp prezenţa şi instituţiile de finanţare. Unele sunt mai „timide” şi nu te bombardează cu mesaje, altele au scos deja artileria grea pe Facebook. Reţelele de socializare au devenit un mod tot mai popular de promovare în spaţiul virtual. După ce majoritatea instituţiilor de presă, a persoanelor publice şi companiilor şi-au făcut conturi pe Facebook, Twitter sau Linked In (site profesional), cele mai importante 14 bănci de pe piaţa românească şi-au făcut şi ele simţită prezenţa în acest mediu de comunicare. Alpha Bank, BRD, Libra Bank sau Banca Transilvania sunt doar câteva dintre instituţiile de credit care şi-au creat conturi de Facebook în ultimul an, alte zece completând lista băncilor care „socializează” on-line.

Cum scapă de concedieri rudele şi pilele de partid, relateaza Romania Libera. În timp ce restructurările vor micşora considerabil numărul angajaţilor din administraţia locală, în multe cazuri clienţii politici şi rubedeniile primarilor şi ale şefilor de consilii judeţene vor rămâne în funcţii. Până la jumătatea lunii august, autorităţile locale trebuie să prezinte no¬ua organigramă a angajaţilor, pe baza normativelor de cost cuprinse în Ordonanţa 63/2010. Potrivit acesteia, localităţile de până la 3.000 de locuitori trebuie să aibă numai 33 de angajaţi, cele până la 50.000 cel mult 190 de angajaţi, iar oraşele mari cu până la 400.000 de locuitori maximum 800 de angajaţi. Primăria Capitalei nu poate depăşi 4.400 de oameni, iar primăriile de sector 950.

Concediaţii, condamnaţi la 3 ani de şomaj, ne informeaza Curierul National. În ultimii doi ani, mulţi oameni şi-au pierdut posturile, iar în momentul de faţă specialiştii în Resurse Umane nu văd o îmbunătăţire a pieţei muncii, aşadar reîncadrarea persoanelor concediate în câmpul muncii va dura 2-3 ani. „Este greu de estimat, totul depinde de capacitatea economiei de a produce noi locuri de muncă, de a-şi relua creşterea. Numai în cursul lunii iunie 2010, numărul total de şomeri intraţi în evidenţe a fost de 70.503 persoane (conform ANOFM), deci momentan economia continuă să producă şomeri, încă nu se pune problema încadrării celor deja existenţi.

Prima slujbă: patru luni de căutări şi salariu de trei ori mai mic decât cel sperat, scrie Capital.ro. a să-şi găsească un loc de muncă, un absolvent aşteaptă, în medie, patru luni. De vină sunt şi aşteptările sale exagerate: crede că va câştiga 800 de euro lunar. În realitate, însă, nu va primi decât o treime. Pentru angajatori, 2007 şi 2008 au fost, lucru bine cunoscut, ani de coşmar. A fost perioada în care au ajuns în situaţia de a angaja tineri fără niciun fel de experienţă pentru salarii cuprinse între cinci sute şi o mie de euro.