Revista presei interne 12 noiembrie 2009 – Guvernul dă pomeni electorale de 690 mil. lei

Într-o ţară unde salariile nu sosesc la timp, cu mitinguri şi greve la tot pasul, cu cheltuieli necontrolate şi care are nevoie de 5 miliarde de euro până la finele anului pentru a-şi finanţa existenţa, Guvernul a aruncat pe geam cu pomeni electorale totalizând 690,23 milioane de lei de la ieşirea PSD de la guvernare. Dacă adăugăm la această sumă şi cheltuielile care vin în mod „tradiţional” în această perioadă, precum subvenţiile la motorină pentru fermieri, pentru terenuri agricole sau pentru încălzire, cheltuielile guvernamentale bat bine miliardul de lei, titreza Jurnalul National.

Sfat catre firmele din vestul tarii: Feriti-va de stat! Este cel mai nociv furnizor, precizeaza Ziarul Financiar. Companiile ar trebui in primul rand sa-si consolideze relatia cu furnizorii curenti, este una dintre concluziile seminarului „Solutii castigatoare pe timp de criza”, organizat ieri de Ziarul Financiar si Enterprise Investors la Timisoara. „Va recomand sa va feriti de stat. Este cel mai nociv furnizor, alaturi de banca, daca ne gandim la penalizarile pe care le practica si la faptul ca poti raspunde penal pentru aceste datorii. In grupul meu de firme ma asigura ca statul si banca sunt platiti chiar si inaintea salariilor”, a declarat Florentin Banu, fondatorul grupului BanuInvest si al unor afaceri precum Artima sau napolitanele Joe.

Bursa noteaza ca Fondul Monetar Internaţional (FMI) condiţionează acordarea tranşei de 1,5 miliarde de euro, pe care autorităţile noastre o aşteaptă în luna decembrie, şi de structura cheltuielilor prevăzute în Legea bugetului pe 2010, simpla aprobare a Legii de către Parlament nefiind suficientă.

Şi cetăţenii, la fel ca firmele ,ar putea să intre în insolvenţă şi să-şi declare falimentul personal, pentru a se proteja de creditori. Un proiect de lege în acest sens se află în dezbatere la Senat, după ce a fost elaborat de avocatul Gheorghe Piperea şi depus de senatorul Iulian Urban. Deşi la prima vedere poate crea oricui un disconfort, aceasta poate fi o soluţie bună pentru românii împovăraţi de credite care şi-au pierdut locul de muncă şi nu îşi mai pot plăti ratele la bancă, scrie Evenimentul Zilei.

Cotidianul informeaza ca scutirea de impozit pe profitul reinvestit duce la falimentarea firmelor. Legea privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit, care intră în vigoare din trimestrul patru al acestui an, pare pe hârtie o măsură bună luată de guvernul Boc, dar în realitate nu-i decât un dar otrăvit pentru firme. Mai precis investiţiile realizate din profit nu urmează regimul normal al cheltuielilor deductibile, scoase de la calculul impozitului. Ca urmare, la un moment dat, firma „beneficiară“ poate avea surpriza ca Fiscul să îi atragă atenţia că totuşi trebuie să plătească impozit pe suma investită.

Mazare starpeste sobolanii cu 10 milioane de euro. Firma fiicei unui fost general SPP va deratiza Constanta timp de 25 de ani, relateaza Gardianul. Firma bucuresteana Allchim CO SA a castigat, recent, contractul de dezinsectie si deratizare a orasului Constanta si a statiunii Mamaia, pe o perioada de 25 de ani. Pentru aceste servicii ce se vor derula timp de doua decenii si jumatate, primaria condusa de Radu Mazare va plati peste 10 milioane de euro, fara TVA. Contractul a fost castigat in urma unei licitatii publice deschise, la care s-a mai prezentat doar o singura firma, iar criteriul principal de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic.

Pentru a fi mai aproape de tine, MONEY.ro a eliminat obligativitatea înregistrării
pe site pentru comentarii. De astăzi îţi poţi exprima opiniile pe portalul MONEY.ro mult mai uşor. Comenteaza şi tu!

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed