Revista presei interne 16.07.2010 – Cum arată o afacere de criză

0

Mogulii mallurilor, Popoviciu si Adamescu, au incasat 50 mil. euro din chirii la Baneasa si Unirii, scrie Ziarul Financiar. Centrele comerciale deţinute Gabriel Popoviciu şi Dan Adamescu, doi dintre cei mai puternici oameni de afaceri români, au înregistrat în 2009 cele mai mari venituri din chirii, Popoviciu încasând 31 mil. euro pentru proiectul din Băneasa, în timp ce proiectele Unirea din Bucureşti şi Braşov i-au adus lui Adamescu 23 mil. euro în cel mai greu an pentru economie din ultimul deceniu.

Ce surprize neplăcute ascund apartamentele noi ieftine, noteaza Evenimentul Zilei. În weekend se deschide o expoziţie de case noi low cost. Specialiştii avertizează că preţul mic de azi poate aduce probleme în viitor şi îi sfătuiesc pe clienţi să ceară informaţii detaliate. Garsoniere noi de 25.000 de euro, apartament de două camere cu 50.000 de euro, plus reduceri pentru mobilier – târgul de imobiliare care se deschide astăzi la Palatul Copiilor din Capitală îşi întâmpină clienţii cu cele mai ieftine oferte de locuinţe noi de pe piaţă. Project Expo low cost îşi va ţine porţile deschise până duminică.

O afacere de criză: în fiecare zi se deschid două noi case de amanet, relateaza Gandul. În primele şase luni ale acestui an au fost înfiinţate 400 de case de amanet în România, mai mult de două pe zi, totalul ajungând astfel la 2.000 de unităţi. Reprezentanţii industriei de profil susţin că evoluţia este normală ţinând cont de faptul că românii sunt din ce în ce mai săraci, respectiv au o nevoie din ce în ce mai mare fie de împrumuturi pe termen foarte scurt, pe care nu le pot obţine de la bănci, fie de o sursă suplimentară de venit – vânzarea bijuteriilor şi a obiectelor preţioase.

Şomajul scade, dar de ce nu ne putem bucura, se intreaba Capital.ro. Deşi numărul celor fără serviciu se reduce, firmele nu încetează să anunţe disponibilizări. Iar cea mai mare sursă de şomeri ar trebui să devină, în următoarele luni, sectorul bugetar.
Numărul românilor fără loc de muncă a scăzut în iunie. „Rata şomajului s-a redus pentru a treia lună consecutiv“, a spus ministrul muncii, Mihai Şeitan. Nivelul de 7,44% înregistrat luna trecută este sub media europeană, însă „bucuria aparentă ascunde realitatea întârzierii restructurării aparatului bugetar, respectiv rate foarte mici ale ocupării populaţiei în vârstă de muncă“, spune Andreea Paul (Vass), consilier al primului-ministru. Mai mult, experţii susţin că rata şomajului scade în fiecare vară ca urmare a apariţiei joburilor sezoniere din agricultură, construcţii sau turism.

Guvernul discută unificarea bazei de calcul a CAS, precizeaza Curierul National. Guvernul discută unificarea bazei de calcul a contribuţiilor sociale prin eliminarea diferenţelor privind categoriile de venituri luate în calcul între diferite sisteme de asigurări, operaţiune care va restrânge numărul persoanelor scutite la plata CAS şi va plafona beneficiile acordate asiguraţilor. Unificarea bazei de calcul va presupune eliminarea unui număr cât mai mare de excepţii (excepţii privind veniturile care intră în baza de calcul, dar şi persoanele care datorează contribuţii sociale), urmând să fie modificate şi unele reglementări privind calculul prestaţiilor acordate de sistemele de securitate socială.