Revista presei interne 17 decembrie 2009 – Profesiile viitorului: logistică, educaţie şi auto

0
Ziarul Financiar noteaza: Iesim din criza cand firmele vor incepe sa creeze locuri de munca. Guvernul ar trebui sa-si asume anul viitor obiectivul de adoptare a monedei unice europene pentru a putea asigura dezvoltarea pe termen lung a economiei, apreciaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. „Banca centrala joaca un rol important in procesul de adoptare a euro, dar rolul crucial trebuie sa revina Guvernului. Trebuie sa ne grabim incet si sa adoptam euro in momentul in care economia este pregatita”, a declarat Anghel.

Bursa
citeaza Banca Nationala a Romaniei si scrie ca bancile noastre sunt imune la probleme din Austria si Grecia. În ciuda contextului dificil din Grecia şi Austria, a căror îndatorare peste măsură apasă greu pe umerii băncilor din aceste ţări, reprezentanţii Băncii Naţionale a României afirmă sus şi tare că băncile noastre sunt solide şi complet independente faţă de ceea ce se întâmplă peste hotare. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, ne-a spus că băncile româneşti au independenţă faţă de băncile din străinătate, activitatea lor fiind complet independentă faţă de cea a acţionarilor majoritari.

Capital ne informeaza care sunt profesiile pentru 2025: logistică, educaţie, auto. România va continua să se afle la periferia UE şi în 2025, după cum arată o proiecţie pe următorii 15 ani a pieţei continentale a muncii. În pofida crizei care continuă să zgâlţâie din temelii economia mondială, Uniunea Europeană vrea să ştie cum va arăta piaţa muncii de pe bătrânul continent în următorii 15 ani, pentru a-şi pregăti planurile strategice de intervenţie. Dificilă misiune pentru cercetătorii puşi să modeleze imaginea viitoare pe baza unor indicatori greu de reglat, ţinând cont de faptul că lumea trece printr-o recesiune considerată de specialişti fără precedent.

2010, anul în care românii vor munci mai mult pe aceiaşi bani, titreaza Gandul. Anul viitor, salariile vor stagna sau vor creşte numai cu un nivel apropiat de cel al inflaţiei, în timp ce productivitatea, valoarea muncii, va creşte din ce în ce mai mult. Salariul real, adică cel net din care se scade inflaţia, va creşte anul viitor cu 3,2%, nivel care, deşi este mult sub media de circa 15% din ultimii ani, va fi totuşi mai mare decât cel de anul acesta, respectiv decât 2,5%, conform unui raport BCR. O comparaţie a câştigului salarial mediu net din lunile ianuarie din 2008 şi 2007 arată o creştere de 30,7%, iar indicele câştigului salarial real a înregistrat o creştere de 21,9%.

Gardianul informeaza ca 6.400 de angajati ai CFR Marfa raman pe drumuri, fara salarii compensatorii. De la inceputul anului viitor, Ministerul Transporturilor declanseaza “jihadul” la CFR Marfa. Conducerea MTI a aprobat proiectul de concediere colectiva, prin care aproape 6.400 de salariati vor ramane fara locuri de munca incepand cu februarie-martie 2010. Potrivit proiectului, disponibilizatii nu vor primi salarii compensatorii. Pentru reducerea pierderilor de zeci de milioane de euro, conducerea CFR Marfa se pregateste sa vanda unele active din patrimoniul sau.