Revista presei interne 25.03.2010 – Francul elveţian ruinează datornicii

0
Cine conduce astuparea gropilor de pe drumuri, relateaza Evenimentul Zilei. O mână de firme aşteaptă semnalul autorităţilor pentru a demara mult trâmbiţata campanie de plombare a gropilor rezultate în urma deszăpezirii. Startul întârzie însă pentru că nu sunt fonduri, iar companiile se plâng că, după ce au plombat şi au deszăpezit, au de primit foarte mulţi bani pe lucrări efectuate. Cu toate acestea, se pare că firmelor le prieşte colaborarea cu statul.

BCR: Se vad primele semne de revenire a cererii in industrie, scrie Ziarul Financiar. Anul acesta BCR tinteste sa isi majoreze creditele acordate cu pana la 10%, cresterea fiind sustinuta de cererea mai mare de finantari a companiilor de stat si de proiectele de infrastructura ale autoritatilor publice. In partea de retail, sperantele vin tot dinspre programul guvernamental „Prima casa”, in timp ce increderea consumatorilor este subminata in continuare de perspectivele sumbre privind somajul.

Francul elveţian ruinează datornicii, informeaza Romania Libera. Evoluţiile din ultima vreme ale francului elveţian ar trebui să îi pună pe gânduri pe cei câteva sute de mii de români care au optat pentru împrumuturi în această monedă. Francul a atins ieri un nou maxim în raport cu euro, iar cursul de schimb a coborât la 1,4232 franci/euro, consemnând un nou minim istoric. Trendul de apreciere se menţine încă de la jumătatea anului trecut, în ciuda eforturilor pe care banca centrală a Elveţiei le face pentru a sprijini economia din ţara cantoanelor prin deprecierea monedei. Dobânda la francul elveţian (LIBOR-CHF) se menţine în apropierea valorii de 0%.

Bursa
noteaza: Lichidarea BIR, la final: Ultimele active, scoase la vânzare. După zece ani de la faliment, Banca Internaţională a Religiilor (BIR) va pierde ultimele două imobile din patrimoniul său. Lichidatorul băncii a scos, recent, la vânzare imobilul băncii din Piaţa Victoriei, ultima clădire importantă din Capitală, cu o suprafaţă totală de 612 mp. Preţul de pornire a licitaţiei, care va avea loc pe 31 martie, este de 650.000 de euro.

Jurnalul National ne prezinta ce întreprinzători scapă de impozitul forfetar.  Tour-operatorii şi centrele de fitness ar putea să nu mai plătească impozitul forfetar, potrivit unui proiect al Finanţelor. Activitatea de vulcanizare, transporturile de călători, activităţile de întreţinere peisagistică, de organizare de spectacole, de creare artistică vor fi şi ele impozitate forfetar, potrivit unui proiect de lucru al Guvernului privind modificarea Codului Fiscal.

Grecia mizează pe un sfert de miliard de euro de la turiştii români, scrie Capital.ro. O ţară cu o economie bulversată aşteaptă o mână de ajutor şi din partea românilor, cei care s-au dovedit a fi, la capitolul turism, clienţi buni, numeroşi şi constanţi. În 2010, turiştii români ar putea aduce până la 250 de milioane de euro în conturile industriei elene a ospitalităţii. Cu economia la pământ, strivită de greve şi manifestaţii de protest aproape zilnice, grecii îşi pun mari speranţe de salvare în turism. La miliardele de euro pe care le adună anual industria locală a ospitalităţii contribuie din plin şi românii.

Wall-Street.ro ne ofera alternative la insolventa si anume, concordatul preventiv si mandatul ad-hoc. Multe firme au ales in 2009 si in prima parte a lui 2010 sa intre in procedura de insolventa pentru a putea face fata dificultatilor financiare cu care se confrunta, insa exista si alte alternative de a rezolva problemele financiare – concordatul preventiv sau mandatul ad-hoc