Revista presei interne 9.09.2010 – Băncile apelează la vecinii clienţilor pentru a-şi recupera ratele neplătite

Băncile apelează la vecinii clienţilor pentru a-şi recupera ratele neplătite, scrie Gandul. Pentru a recupera ratele ne-plătite, angajaţii unor bănci apelează la vecinii clienţilor lor pe care îi roagă să bată la uşa restanţierilor. Aceasta este etapa de dinaintea recurgerii la recuperatorii de profesie. Mesajul este standard, de cele mai multe ori. După ce se prezintă politicos şi îşi cere scuze de deranj, angajatul băncii îi spune persoanei de la celălalt capăt al firului că, în blocul său, la scara X, apartamentul Y locuieşte o doamnă al cărei nume îl silabileşte de două ori, pentru a fi sigur că a fost înţeles corect. „Avem o mare rugăminte la dvs.

Topul băncilor care înregistrează cele mai multe credite neperformante, noteaza Ziarul Financiar. La nivelul pieţei, creditele clasificate drept îndoielnic şi pierdere reprezentau la jumătatea anului circa 18% din total, însă pentru băncile cu portofoliile cele mai mari creşterea volumului împrumuturilor restante se vede mai puţin. Băncile din top 10 după active au fost a­fec­tate diferit de creşterea nu­mărului clien­ţilor care au încetat să-şi plă­tească ratele la credite, astfel că ponderea raportată a creditelor neperformante în to­ta­­lul împrumuturilor acordate variază într-un interval foarte larg, cuprins între 6% şi 22%, potrivit datelor publicate de instituţiile de credit la jumătatea anului. Fără nicio excepţie, tendinţa a fost însă de deteriorare a portofoliilor.

Greii din construcţii au avut profituri şi în 2009, ne informeaza Capital.ro. Chiar şi pe o piaţă în cădere liberă, giganţii construcţiilor au reuşit să obţină rezultate bune. Efectele crizei par să-i fi atins mai ales pe jucătorii medii şi mici, iar perspectivele rămân în continuare întunecate. În 2009, primăriile au eliberat în jur de 49.000 de autorizaţii de construcţie pentru clădiri rezidenţiale, cu circa 20% mai puţine decât în 2008. Mai mult, suprafaţa însumată a clădirilor ce ar urma să fie ridicate pe baza respectivelor acte este de 8,8 milioane de metri pătraţi (cu 40% mai mică decât în anul precedent). Dacă investiţiile private aproape s-au prăbuşit, nici cele publice nu au stat mult mai bine. Cheltuielile de capital ale bugetului general consolidat au fost în 2009 de 5,5 miliarde de euro, faţă de 6,3 miliarde de euro în 2008.

Averea lui Gigi, sechestrată pentru o datorie de 3,4 milioane de euro, scrie Adevarul. Gigi Becali ar putea rămâne fără Palat. Fiscul a constatat că acesta are datorii de milioane de euro la stat. Finanţatorul echipei de fotbal Steaua, Gigi Becali, are din nou probleme cu Fiscul. El trebuie să achite aproximativ 3,4 milioane de euro. Suma de 14,3 milioane de lei (aproximativ 3,4 milioane de euro) reprezintă impozite neplătite la stat de către „latifundiarul din Pipera”, în perioa­da 2004-2009, şi penalităţi de întârziere. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Ilfov a demarat procedura de executare silită a unor proprietăţi ale lui Gigi Becali, care riscă să rămână fără o parte din avere.

Tinerii afacerişti nu au nicio şansă, ne anunta Curierul National. Înfiinţarea pe timp de criză a unei firme este o adevărată provocare, mai ales dacă este vorba şi despre un debutant în afaceri. Reprezentanţii Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) atrag atenţia că pe lângă problemele generale cu care se confruntă mediul de afaceri din România, debutanţii în afaceri mai întâmpină şi o serie de alte dificultăţi specifice segmentului pe care îl reprezintă. Cu toate acestea, potrivit preşedintelui PTIR, Florin Jianu, cele mai mari probleme ale celor care vor să înceapă o afacere sunt reglementările legislative şi finanţările. „Tinerii întreprinzători se lovesc de două mari probleme: reglementările legislative şi finanţările.

Ce cheltuieli absurde vrea statul sa taie in spitale, noteaza Romania Libera. Romania va schimba din 2011 sistemul de finantare a spitalelor, care permitea pana acum ca o operatie simpla sa coste statul mai mult decat una complexa. Experti ai Ministerului Sanatatii (MS) si ai Bancii Mondiale lucreaza la intocmirea unui sistem romanesc de finantare a spitalelor, prin adaptarea la patologiile specifice tarii noastre a sistemului australian folosit in Romania din 2005. In ultimii cinci ani, bugetele erau calculate in functie de numarul de pacienti tratati si de cheltuielile estimate pentru fiecare caz rezolvat. Noul sistem, programat sa fie pus in aplicare din ianuarie 2011, va aduce economii considerabile in Sanatate, sustine ministrul de resort, Cseke Attila. Economia ar veni din eliminarea unor ciudatenii, precum plata unei sume mai mari pentru o operatie complicata decat pentru una mai simpla.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed